Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Σ.Φ. ΦΥΣΙΚΟΥ 13/12/2010

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μαθητές,φοιτητές και εργαζόμενους που 2 χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Α.Γρηγορόπουλου και τον εκρηκτικό Δεκέμβρη διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά τη Δευτέρα 6/12 παρά το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση μαζί με τα Μ.Μ.Ε. Και την ΕΛ.ΑΣ..Το παλαϊκό μήνυμα της πορείας έφτασε στα αυτιά ολόκληρης της κοινωνίας και δεν ήταν άλλο από την ανατροπή της κοινωνικής και πολιτικής χούντας Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Λίγο πριν την πανεργατική απεργία στις 15/12 αυτό που επιδίωξε σύσωμο το αστικό μπλοκ εξουσίας ήταν να καταστείλει την πορεία και ειδικά τα φοιτητικά μπλοκ αποσκοπώντας να ενσωματώσουν την καταστολή και τον φόβο. Εμείς δηλώνουμε απερίφραστα ότι το φοιτητικό κίνημα δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του σε παιδεία και εργαρία και πως θα επιδιώξει τη μετωπική σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.Από την άλλη δίνουμε ραντεβού την Τετάρτη 15/12 στην πανεργατική γενική απεργία μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους ,τους εργαζόμενους,και κόντρα στις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη ναπαλέψουμε για τη συγκρότηση ενός μετώπου εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή της επίθεσης.Ειδικά μετά την εβδομάδα επισκέψεων από τους εκπροσώπους των ΔΝΤ και ΕΕ στη χώρα πρέπει η παλαϊκή οργή να εκφραστεί μαζικά στο δρόμο και να μην υποκύψει στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απειλές των απολύσεων. 
 
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

Ο νέος γύρος επίθεσης στους εργαζομένους ήδη ξεκίνησε! Με την κατάθεση του προϋπολογισμού πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση έδειξε ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι η πρόθεση της είναι να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων μια για πάντα. Στα ήδη ισχύοντα μέτρα που η κυβέρνηση… ‘υποχρεώθηκε από την τρόικα’ να επιβάλλει (τεράστιες μειώσεις στους μισθούς,ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων, νέο ασφαλιστικό Λοβέρδου, σύμφωνο πρώτης απασχόλησης που κάνει τη γενιά μας γενιά των 592 Ε, τεράστιες αυξήσεις στους φόρους κλπ)μέσα στο 2011 έρχονται να προστεθούν και πολλά άλλα. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στις ΔΕΚΟ και παράλληλα μειώσεις μισθών από 20%-40%, άλλες τόσες απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο, νέες μειώσεις στους μισθούς με την περικοπή των επιδομάτων, επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα, περεταίρω αύξηση στη φορολογία, και πολλά άλλα είναι τα μέτρα που θα λάβουν για να καλύψουν την τρύπα των 4 δις.Ε που… ξαφνικά ανακάλυψαν. Καλούν δηλαδή τους εργαζόμενους να πληρώσουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες αυτά που κυβέρνηση και κεφάλαιο έκλεψαν! Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους!

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς(μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα σπουδών και τα αντικείμενα της έρευνας δεν είναι ανάγκη να καλύπτουν γνωστικά της ανάγκες του φοιτητή και της κοινωνίας, αλλά και νομικά πλέον επιβάλλεται να καλύπτουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων οι οποίες θα τα «σκάνε» και θα απαιτούν να υπηρετούνται τα συμφέροντά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση η υπουργός εξήγγειλε πως θα κλείσουν όσα ιδρύματα δεν είναι κερδοφόρα. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ!!! Τα δωρεάν συγγράμματα θα αποτελέσουν παρελθόν και θα αντικατασταθούν με ηλεκτρονικά(!) και η δωρεάν σίτιση και στέγαση θα πάνε περίπατο ελέω περικοπών στη χρηματοδότηση.

Αλλά δε μένουμε εκεί. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σε αγοραία πλαίσια, και οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σε ασφυκτικά πλαίσια, να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να τρέχουνε από μάθημα σε μάθημα. Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής φοιτητών αν δεν περάσουν καθορισμένα μαθήματα σε καθορισμένη σειρά και χρόνο και αποτύχουν στη συνεχή τους αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Μ’ άλλα λόγια το νομοσχέδιο αυτό βάζει ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε άλλο ένα πεδίο κερδοφορία για το κεφάλαιο. Το τελειωτικό χτύπημα στα δικαιώματά μας , έρχεται με την σύνταξη ενός ενιαίου «φακέλου» αξιολόγησης όλων των πτυχιούχων, το λεγόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο θα απαξιώνει και θα κατακερματίζει τα πτυχία μας και θα καταργεί τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα τα εν είδη ατομικών φακέλων που αξιολογούν με μια κλίμακα (ανάλογα των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων) προσωπικά τον καθένα. Έτσι ο καθένας μας θα είναι καταδικασμένος μια ζωή να μαζεύει πιστοποιητικά από σεμινάρια, διαλέξεις, μεταπτυχιακά ώστε να μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά του στην εργασία.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σε μία περίοδο κρίσης όπου το πολίτικο σκηνικό είναι ρευστό και ασταθές- ειδικά μετά τις εκλογές του Καλλικράτη- κράτος και κεφάλαιο φαίνεται ότι ασπάζονται πλήρως το ρητό « όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Αυτό σημαίνει ότι ειδικά σε περιόδους κρίσης όπου το κεφάλαιο δε μπορεί να στρατεύσει ενεργητικά το λαό σε ένα θετικό πρόταγμα, ενώ γίνεται δυσκολότερη και η παθητική του ενσωμάτωση, επιλέγει, με αναβαθμισμένο τρόπο σα λύση την καταστολή σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο (εργοδοτική τρομοκρατία, φόβος της απόλυσης, προπαγάνδα των ΜΜΕ κλπ) όσο και σε φυσικό( ξύλο και συλλήψεις σε πορείες, χρυσαυγίτες- ‘αγανακτισμένοι πολίτες’ κλπ) το κράτος θωρακίζεται αυταρχικά, εισάγοντας χρησιμοποιώντας μια σειρά από διατάξεις ‘ειδικά για την περίσταση’. Στήνει χαφιεδοκάμερες, δικάζει με κουκουλονόμους και τρομονόμους σε μαθητοδικεία, κηρύσσει απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και γενικότερα προσπαθεί να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης μέσα στην κοινωνία.

ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Εμείς από την πλευρά μας δε πρέπει να το αφήσουμε να περάσει. Το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητές και σπουδαστές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να σημάνουν συναγερμό μέσα από τους συνελεύσεις τους και τις διαδικασίες τους πρέπει να ανοίξουν αγωνιστικό διάλογο με την κοινωνία, να έρθουν κοντά στους αγωνιζόμενους κλάδους, στις απεργίες, στα κινήματα των εργαζομένων και από τις πρώτες μέρες που ανοίγουν οι σχολές πρέπει να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την κυβερνητική δικτατορία της τρόικα. Επειδή η επίθεση που δεχόμαστε είναι συνολική πρέπει και η απάντηση να είναι τέτοια. Με ανατρεπτικό, μαζικό κίνημα, με ριζοσπαστικές μορφές πάλης και πολιτικό περιεχόμενο που θα βάζει στο στόχαστρο συνολικά την πολιτική της χούντας ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης, με κοινούς αγώνες φοιτητών, νεολαίας και εργαζομένων, θα νικήσουμε!

ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεων-Κεφαλαίου.
  • ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • Να μην κατατεθεί ο νόμος-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • Έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ
  • Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και στην φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα.
  • Όχι στη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.
  • Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με € 592
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.
  • Καμία σκέψη για «δόκιμους» εκπαιδευτικούς. Καμία αξιολόγηση σε σχολεία. Να καταργηθεί το πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας
  • Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση με οποιαδηποτε μορφη. άμεσηΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05 ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ.
  • Όχι στο μισθό μαθητείας.
  • Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.
  • Ανατροπή όλων των προηγούμενων νόμων για την παιδεία(ν. πλαίσιο, αξιολόγηση, ΙΔΒΕ κλπ)
  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
  • Να αποσυρθεί ο πρότυπος εσωτερικό κανονισμός.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ-Κατάργηση των συμβάσεων με τους εργολάβους-δουλεμπόρους για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου και πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • ΌΧΙ στα αντιασφαλιστικά μέτρα. ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο. Διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.
  • Πλήρης, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζομένων (ΔΕΠ-ΕΤΕΠ-ΙΔΑΧ-διοικητικό-λειτουργικό προσωπικό) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Άμεση κατάργηση των τρομονόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.
  • Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ. Έξω οι σύγχρονες «δυνάμεις κατοχής» από το κέντρο της Αθήνας. Να κατεβούν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.
  • Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε αποστολές εκτός συνόρων, καμία αγορά όπλων. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. 7ωρο-5ημερο-35ωρo. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς. Κάλυψη όλων των δαπανών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
  • Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά
δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στην εργασία χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις.
  • Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα(και οτιδήποτε αναλώσιμο) για όλους τους φοιτητές!
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά. Άσυλο, στέγη και δικαιώματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.
AΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Κλειστή σχολή την Τρίτη 14/12 και την Πέμπτη 16/12
    Κατάληψη της σχολης την Τετάρτη 15/12 μέρα της πανεργατικής απεργίας
  • Συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία στις 15/12 με προσυγκέντρωση στις 10:00 στο μουσείο μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματία και τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους.

  • Νέα γενική συνέλευση του συλλόγου στις 21/12.