Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ…

Η αντιλαϊκή λαίλαπα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ χτυπάει τους τελευταίους μήνες την εκπαίδευση, με μεταρρυθμίσεις συνολικά σε όλη την παιδεία, από το σχολείο μέχρι και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μεταρρυθμίσεις, που έρχονται σε συνέχεια μια σειράς αντιεκπαιδευτικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά που κυρίαρχα, στα πλαίσια της πιο βάρβαρης επίθεσης σε παιδεία-εργασία-δημοκρατικά δικαιώματα, κάνουν μια βαθειά τομή στην εκπαίδευση, τομή πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ- το «μνημόνιο της εκπαίδευσης»

Οι αλλαγές που επιχειρούνται από την κυβέρνηση, φέρνουν ένα νέο πανεπιστήμιο, αυτό της αγοράς και της επιχειρηματικής λειτουργίας.
Ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει το νέο μοντέλο εργαζομένου για τις ανάγκες του καπιταλισμού του 21ου αιώνα, με απόφοιτους αναλώσιμους, ευέλικτους, πειθήνιους για τις ανάγκες του κεφαλαίου, με ατομικούς φακέλους και κανένα δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων του.
Με το νέο νόμο-έκτρωμα η επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου εντείνεται και η δημόσια και δωρεάν παιδεία καταργείται –ήδη το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης έχει μειωθεί σε πολλά ιδρύματα, βλέπε την κατάσταση στα ΤΕΙ Πειραιά. Η οικονομική και διοικητική λειτουργία περνάει σε ιδιώτες, επιχειρηματίες και εξωτερικούς μάνατζερ. Η ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων γίνεται ο κανόνας. Δίδακτρα, σίτιση-στέγαση, συγγράμματα όλα στο βωμό του κέρδους.
Αυτοί που θα «αγοράσουν» το πανεπιστήμιο θα βάλουν χέρι και στην γνώση, την έρευνα, τα προγράμματα σπουδών και την εκπαιδευτική διαδικασία προς όφελος της αγοράς. Με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση θα διαλύσει κάθε έννοια ενιαίου πτυχίου, με τον περιβόητο «ατομικό φάκελο προσόντων», και θα ολοκληρώσει έτσι το σχέδιο της διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Και φυσικά για όλα αυτά χρειάζεται ένα αυταρχικό μοντέλο εκπαίδευσης, που σε αποκορύφωμα με τα προηγούμενα στοιχεία θα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς, θα εντατικοποιήσει τους όρους φοίτησης. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν θα χωρούν οι συλλογικές πολιτικές διαδικασίες και διεκδικήσεις, αντιθέτως θα ποινικοποιούνται και θα στέλνονται οι φοιτητές στα πειθαρχικά. Το άσυλο των κοινωνικών αγώνων θα μπει στο στόχαστρο. Καταστάσεις που έχουμε αρχίσει ήδη να ζούμε..



ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ-ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση έχει χτυπήσει την πόρτα και στην πρωτοβάθμια-δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος της επίθεσης είναι η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η παράδοση διαφόρων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και σχολικών αναγκών στα νύχια του κεφαλαίου, με τελικό στόχο τη ριζική επέμβαση στην γνώση που παρέχεται και στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ήδη είναι σε εξέλιξη η κατάργηση 1200 σχολείων σε όλη την Ελλάδα και ένα σωρό κρατικές παροχές (θέρμανση, μετακίνηση μαθητών, συντήρηση σχολείων, αναλώσιμα) δραστικά περικόβονται και σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» πρέπει να βρεθούν από αλλού.. Οι μαθητές θα στοιβάζονται σε αίθουσες των 40 ατόμων, με προγράμματα εξοντωτικά, κατακερματισμένη γνώση –ή μάλλον πληροφορία-, στο σχολείο του ανταγωνισμού, της εντατικοποίησης και του ατομικού δρόμου. Και πάνω από τα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών θα στέκει ο διευθυντής με νέο ρόλο απόλυτης εξουσίας..

ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό με αιτήματα την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο, να πέσει η χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, η αντιλαϊκή πολιτική και το μνημόνιο, ο νόμος-έκτρωμα να μην κατατεθεί.. Ήδη οι πρώτες κινητοποιήσεις του φθινοπώρου στα πανεπιστήμια είχαν ως αποτέλεσμα η κατάθεση του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου να πάει πίσω αρκετούς μήνες. Όμως δεν σταματάμε εδώ! Για μας δεν τίθεται θέμα προβλέψεων και ημερομηνίας κατάθεσης, αλλά να περάσουμε στην αντεπίθεση του κοινωνικού πολέμου που έχει ξεσπάσει.
Είναι ανάγκη να χτίσουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα συγκρούεται συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική, σε ρήξη με την ΕΕ, και θα παλεύει για την ανατροπή του μνημονίου και των αντεργατικών μέτρων. Φοιτητικό κίνημα με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία, κομμάτι του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, σε συμπόρευση με το συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, πυροδότη του νέου γύρου αγώνων. Φοιτητικό κίνημα που θα προβάλλει και θα διεκδικεί τις ανάγκες μας στο σήμερα..

Βασικός πρώτος στόχος είναι η οργανική σύνδεση των αγώνων μας με τους αγώνες των μαθητών που αντιδρούν στο σχολείο της αγοράς, των εργαζομένων ,στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που πλήττονται άμεσα (συμβασιούχοι 407, έκτακτοι, λέκτορες, υπάλληλοι εργολαβιών) και με τα κομμάτια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους αδιόριστους, τους αναπληρωτές, τους ωρομίσθιους και κάθε εκπαιδευτικό που συρρικνώνεται ο μισθός και η παιδαγωγική του ελευθερία και αγωνίζεται για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας!


Με όπλο τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων 
και το Συντονιστικό τους!




ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29/03 ΣΤΙΣ 12.00
ΣΤΟ ΑΜΦ.ΙΠΠΑΡΧΟΣ



ΒLACK OUT ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!


ΟΛΟΙ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/03 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ!