Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011


ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ


Ποιος είπε ότι οι συνάδελφοι της κυβερνητικής παράταξης, της ΠΑΣΠ, δεν παίρνουν θέση  για το ζήτημα της εκπαίδευσης;  Παίρνουν και μάλιστα πολύ συγκεκριμένη! Απλά ‘τυχαίνει’ αυτές  οι θέσεις να ταυτίζονται σχεδόν στο σύνολό τους με τις θέσεις της κυβέρνησης και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί. Φυσικά κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τους συναδέλφους για ‘αντιγραφή’ από το υπουργείο. Ίσα ίσα το αντίθετο μπορεί να συμβεί, καθώς οι θέσεις της ΠΑΣΠ Φυσικού για την παιδεία είχαν προηγηθεί χρονικά του νομοσχεδίου Διαμαντοπούλου. Απλά πάλι εντελώς τυχαία  φαίνεται σαν να υιοθετήθηκαν από το υπουργείο. Φαίνεται κάποιος έπρεπε να προετοιμάσει το έδαφος στο πανεπιστήμιο για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις.

ΘΕΛΕΙ Η ΠΑΣΠ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ

 Και επειδή θέλουμε να αποδώσουμε στους συναδέλφους τα πλήρη εύσημα, να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Οι συνάδελφοι στις θέσεις τους για την παιδεία που είχαν εκδώσει πέρυσι ορίζουν την κουβέντα για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία σε κάποιους βασικούς άξονες. Οι τίτλοι είναι χαρακτηριστικοί. Ανάπτυξη με σχέδιο, επένδυση στη στοχευμένη γνώση, η εκπαίδευση μοχλός για την αποκέντρωση και την ανάπτυξη. Σου θυμίζουν κάτι;
Αν έχεις διαβάσει το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, πολύ πιθανόν. Είναι οι έννοιες που χρησιμοποιούνται και στο νομοσχέδιο για να καλύψουν κάποιες εντελώς διαφορετικές αλήθειες. Όπου ανάπτυξη με σχέδιο βλέπε βάρβαρη καπιταλιστική ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου μέσω του περεταίρω ξεζουμίσματος των εργαζομένων και της νεολαίας. Όπου επένδυση στη στοχευμένη γνώση βλέπε κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων, συνεχή επανακατάρτιση και τελικά πλήρη υποταγή της γνώσης, της επιστήμης και της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου και των αγορών και όχι στις κοινωνικές ανάγκες. Όπου αποκέντρωση και ανάπτυξη βλέπε το πανεπιστήμιο του Καλλικράτη όπου η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σταματάει να είναι θέμα του κράτους και γίνεται θέμα των κατά τόπους επιχειρηματικών φορέων, ενώ το πρόγραμμα σπουδών μεταβάλλεται ανάλογα με τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση πανεπιστήμια και ΤΕΙ κρίνονται ως μη αποδοτικά και παραγωγικά με αποτέλεσμα τα ‘λουκέτα’ ήδη να έρχονται ένα ένα   για πολλά περιφερειακά ιδρύματα, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι του χρόνου να κλείσουν πάνω από 150 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επειδή όμως η ΠΑΣΠ είναι συνεπής πολιτική δύναμη δεν ασχολείται μόνο με τα μεγάλα, όπως το να αποτελεί το φερέφωνο της κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο με σκοπό την πλήρη υπαγωγή της εκπαίδευσης στην αγορά. Ασχολείται και με τα πιο καθημερινά… Αυτά που λέμε ζητήματα σχολής. Πάνω κάτω με την ίδια λογική. Τη λογική εξυπηρέτησης του σχεδίου που βάζει η κυβέρνηση. Ας δούμε όμως και τη στάση των συναδέλφων της ΠΑΣΠ και σε αυτά τα θέματα. Θέματα στα οποία όπως λένε ‘υπερασπίζονται τα συμφέροντα των φοιτητών’.

Όταν τέθηκε το ζήτημα για αλλαγή του προγράμματος σπουδών στο Φυσικό, μία από τις προτάσεις της επιτροπής που έκανε την πρόταση για την αλλαγή ήταν να φύγει το μάθημα ‘Μέθοδοι Διδασκαλίας Φυσικής’ (Μ.Δ.Φ.) από το πρόγραμμα. Οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ ως δια μαγείας κατέθεσαν αντίστοιχη πρόταση η οποία ούτε αυτή περιείχε το μάθημα. Η υιοθέτηση  αυτής της θέσης, θα σήμαινε ότι το πρόγραμμα σπουδών του φυσικού δε θα περιείχε κανένα παιδαγωγικό μάθημα με αποτέλεσμα το πτυχίο μας να μην κατοχυρώνει παιδαγωγική επάρκεια και να χρειάζεται να δίνουμε εξετάσεις, μετά τη λήψη του πτυχίου, για την απόκτησή παιδαγωγικής επάρκειας. Κάτι το οποίο συμβαίνει σχεδόν στο σύνολο των σχολών των οποίων οι απόφοιτοι ασχολούνται κατά πλειοψηφία με τον κλάδο της εκπαίδευσης. Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ βλέποντας αυτόν τον κίνδυνο αντιτέθηκε σε αυτή την αλλαγή και ύστερα από αντιπαράθεση  και μάχη που δόθηκε στο τμήμα διασφαλίστηκε ότι το μάθημα δε θα βγει από το πρόγραμμα σπουδών. Φυσικά το γεγονός ότι η υλοποίηση της αλλαγή προγράμματος σπουδών άνοιξε, στο έδαφος που είχε ήδη διαμορφώσει το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου το οποίο περιελάμβανε και το ζήτημα της διδακτικής επάρκειας είναι εντελώς τυχαίο.  Φυσικά το γεγονός ότι η πρόταση της ΠΑΣΠ εξυπηρετούσε πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση των εξετάσεων για παιδαγωγική επάρκεια και περεταίρω διάλυση των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων ως απόφοιτοι του Φυσικού, αποτελεί άλλο ένα τυχαίο γεγονός…

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ…

Πραγματικά είναι πολύ κρίμα που οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ δε μας έκαναν την τιμή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς να μας εκθέσουν αυτές τους τις θέσεις και τις πρωτότυπες –αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι είναι ίδιες με αυτές της κυβέρνησης- ιδέες. Τουλάχιστον όχι στην καθύλην αρμόδια διαδικασίας. Αυτή της γενικής συνέλευσης.  Στην καλύτερη περίπτωση οι συνάδελφοι όταν μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στη διαδικασία, το έκαναν δια αντιπροσώπου, ο οποίος ‘έκοβε κίνηση’ στο αμφιθέατρο ενώ άμα πιεζόταν από το σώμα έλεγε 2-3 γενικότητες για ‘την δύσκολη εποχή που ζούμε, τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης, το κουράγιο και την ομοψυχία που πρέπει να δείξουμε ως έθνος, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση (που μάλλον θα συμφωνούν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής τους Θ. Πάγκαλο ότι  όλοι μαζί δημιουργήσαμε).Στην χειρότερη- που ήταν και πιο συχνή έπαιζε κρυφτό με τους φοιτητές που συμμετείχαν στη συνέλευση. Και συνήθως κέρδιζε!  Δεν είχαμε ποτέ την ευκαιρία να στηρίξουμε αυτές τις ριζοσπαστικές προτάσεις καθώς οι συνάδελφοι ουδέποτε κατέθεσαν πολιτικό πλαίσιο προς ψήφιση… Λογικό. Εδώ μόνο μία φορά το κατέθεσαν προς ανάγνωση .Αλλά δεν πρέπει να είμαστε κακοπροαίρετοι. Αυτό αποτελεί μάλλον άλλο ένα τυχαίο γεγονός και όχι συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και λογική.

ΤΥΧΑΙΟ;  ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ…

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα από πίσω τους κρύβουν μία –πολιτική- λογική και συνέχεια. Οι θέσεις της ΠΑΣΠ για την παιδεία, η στάση τους στο Τμήμα και η μη συμμετοχή τους στις συνελεύσεις αποτελούν όλα κομμάτι του ίδιου παζλ. Του παζλ της κυβερνητικής πολιτικής. Μίας κυβερνητικής πολιτικής που όσο περνάει ο καιρός συσσωρεύει απέναντί της όλο και μεγαλύτερη λαική οργή. Οι συνάδελφοι της ΠΑΣΠ βεβαίως το γνωρίζουν αυτό. Γνωρίζουν ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη κοινωνία και τις διεργασίες που υπάρχουν μέσα σε αυτή. Γνωρίζουν ότι δεν τους συμφέρει να αναφερθούν σε θέματα του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Θέματα που αφορούν όλους του φοιτητές καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υποθηκεύουν το μέλλον της νεολαίας και  την σπρώχνουν στην ανεργία, τη φτώχεια και  την ανέχεια. Ξέρουν ότι οι φοιτητές αντιλαμβάνονται το ρόλο της ΠΑΣΠ ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσα στα πανεπιστήμια. Δε θέλουν να αναφερθούν σε αυτά τα θέματα γιατί είναι υπόλογοι απέναντι στους φοιτητές για το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Επιλέγουν τους γενικούς αφορισμούς για την ‘κακία κρίση, την σπατάλη που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια στο δημόσιο, την αδικία κλπ κλπ.΄ Δε τους συμφέρει να αναδείξουν τους ενόχους .Ένοχοι είναι αυτοί και ο πολιτικός τους φορέας, το ΠΑΣΟΚ. Ένοχοι είναι και οι δυνάμεις της ΔΑΠ-ΝΔ που έχουν εξίσου αντιδραστικές προτάσεις για την παιδεία. Ένοχοι είναι η ΕΕ και το ΔΝΤ που σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και το κατά τόπους κεφάλαιο φέρνουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Ένοχο είναι τελικά το σύστημα εκμετάλλευσης που όλοι αυτοί στηρίζουν και επιβάλουν.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Αυτοί που υποθηκεύουν το μέλλον μας και καταστρέφουν το παρών μας. Αυτοί που στηρίζουν με κάθε τρόπο τις κυβερνητικές επιλογές που διαλύουν τα δικαιώματα μας σε παιδεία και εργασία. Αυτοί που παρ όλες τις ρητορείες τους, στηρίζουν την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, όπως κάνει η ΠΑΣΠ στα τμήματα και τις συγκλήτους στο ΕΜΠ. Που παρά τη… ‘θέση αρχής της υπέρ του ασύλου’, ο γραμματέας της στο Πολυτεχνείο Κρήτης δε δίστασε να στηρίξει και συνυπογράψει την απόφαση για παραβίασή του, από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Αυτοί που θέλουν το φοιτητικό κίνημα απονεκρωμένο και υποταγμένο στις κυρίαρχες επιλογές και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Αυτοί που θέλουν να μας κάνουν τη γενιά του μνημονίου. Τη γενιά των 592 Ε. Τη γενιά της ήττας και της υποταγής.

ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Στις φοιτητικές εκλογές στις  18 Μάη όλοι αυτοί πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Το μήνυμα  ότι η γενιά μας δε χωράει στα σχέδια τους. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών πρέπει να δείξει ότι η γενιά μας, ξέρει τους εχθρούς της και τους καταδικάζει. Κανένας νεολαίος δεν πρέπει να στηρίξει τις νυν και πρώην κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Ψήφος στην ΠΑΣΠ σημαίνει ψήφος στο μνημόνιο και στήριξη όλων των αντιλαικών μέτρων που θέλει να επιβάλλει το ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να στείλουν μήνυμα άγχους σε αυτούς και τα κυβερνητικά τους επιτελεία. Καλούμε τους φοιτητές να στηρίξουν τις δυνάμεις πού όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη μάχη για να βγει το φοιτητικό κίνημα με καλύτερους όρους στο δρόμο της ανατροπής του μέλλοντος που μας ετοιμάζουν, μέσα από γενικές συνελεύσεις και το ανατρεπτικό πολιτικό περιεχόμενο που αυτές υιοθετούσαν. Να γίνουν οι φοιτητικές εκλογές ένα ακόμα βήμα καταδίκης αυτής της πολιτικής. Να γίνουν ένα βήμα ενίσχυσης της αριστεράς των ανυποχώρητων αγώνων, της αριστεράς της νίκης και της ανατροπής.

στις 18 ΜΑΗ    ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
                        ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ