Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012


Συμβούλια Διάλυσης Δημόσιου Πανεπιστημίου

Το 2012 δεν πρόλαβε να ξεκινήσει καλά καλά και ήδη η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ εμφανίζεται πλήρως αποφασισμένη να εντείνει τη βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας και να υπηρετήσει μέχρι τέλους τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή σύσσωμο το αστικό μπλοκ εξουσίας μαζί με τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ισοπέδωση των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων αποτελεί το μόνο δρόμο για την έξοδο από την κρίση.
Όμως γνωρίζουν πολύ καλά πως ο λαός πλέον δεν μασάει τα παραμύθια τους. Γνωρίζουν πως το νέο έτος το μόνο που έχει να φέρει είναι νέοι, πιο μαζικοί και πιο δυναμικοί αγωνές ενάντια στον κοινωνικό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν, με το παράδειγμα να έχει ήδη δωθεί μέσα από τις ηρωικές απεργίες των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία και στον ALTER που απεργούν ολόκληρες βδομάδες, στην Ελευθεροτυπία, στο ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ cosmetics, στη ΛΟΥΚΙΣΣΑ και σε πολλούς άλλους χώρους.

Φυσικά με φόντο την οικονομική κρίση και την προσπάθεια του κεφαλαίου για την υπέρβαση αυτής, ήταν αναμενόμενη και η αναβάθμιση της επίθεσης απέναντι στα πανεπιστήμια με το Υπουργείο Παιδείας να ενισχύει τις διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου 4009. Ως νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο το πανεπιστήμιο παραδίδεται βορά στα χέρια των επιχειρήσεων. Γιατί ο νέος νόμος έρχεται να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο για λίγους, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάζει κυρίαρχα αυτός που θα μπορεί να πληρώνει καθώς πουθενά δεν θεσμοθετείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του. Ένα πανεπιστήμιο με ελλειματικά προγράμματα σπουδών (2ετή, 3ετή), πλήρως εντατικοποιημένο (διαγραφές στα ν+2 χρόνια), που δεν θα εξασφαλίζει κανένα συλλογικό δικαίωμα στους αποφοίτους του, μιας και τα πτυχία αντικαθιστώνται από τον ατομικό φάκελο προσόντων, αλλά που ως στόχο θα έχει τη δημιουργία φτηνών και ευέλικτων μελλοντικών εργαζόμενων, υπερεξειδικευμένων, χωρίς καμία εποπτεία επί του τι παράγουν. Προφανώς για τη στελέχωση ενός τέτοιου πανεπιστημίου χρειάζονται και φοιτητές οι οποίοι θα έχουν στρατευθεί πλήρως με τον ατομικό δρόμο και θα αναλώνονται στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Γι’αυτό και ο νόμος καταργεί κάθε έννοια συλλογικότητας και συλλογικής διαδικασίας και ποινικοποιεί κάθε αγωνιστική δράση μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου καταργώντας το άσυλο.

Παρ’ όλα αυτά ήδη από την αρχή αυτής της χρονιάς έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής για το ποια θα είναι η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο Διαμαντοπούλου. Πρώτο και πιο χαρακτηριστικό, η τεράστια περικοπή των διανεμόντων συγγραμμάτων με τους φοιτητές πλέον να καλούνται είτε να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη είτε να μην έχουν βιβλία για να διαβάσουν. Επίσης δεδομένης και της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού, τεράστιες είναι οι περικοπές στα κονδύλια για υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό και φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση κτλ) με την πλειοψηφία των ιδρυμάτων να έχουν καταρτίσει προϋπολογισμούς μειωμένους κατά 50% σε σχέση με πέρσι. Γεγονός το οποίο οδηγεί τα πανεπιστήμια στο άμεσο μέλλον, είτε σε χρεωκοπία, είτε σε αναζήτηση πόρων από ιδιωτικούς φορείς και επιχειρηματικούς κύκλους.

Μέσα σ’ αυτό το μαύρο φόντο η Υπ.Παιδείας ετοιμάζει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την άμεση εκλογή των συμβουλίων διοίκησης από διορισμένους εντολοδόχους της κυβέρνησης -εφορευτικές επιτροπές. Η συγκρότηση αυτών των συμβουλίων αποτελεί τον κύριο μοχλό εφαρμογής αυτού του επαίσχυντου νόμου καθώς σε αυτά συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Από τη διοίκηση, την έγκριση του προϋπολογισμού, την αναζήτηση πόρων και την εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων μέχρι και τον καθορισμό της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών. Φυσικά τα μέλη του συμβουλίου θα καθορίζουν τα πάντα με βάση τις ανάγκες της αγοράς ενώ πλέον το πανεπιστήμιο σαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση θα πρέπει και αυτό να συμβάλλει από τη δικιά του μεριά στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάδειξη αυτών των συμβουλίων πρέπει το επόμενο διάστημα να μπλοκαριστεί από το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις ζωντανές του διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις. Να πιάσουμε το νήμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη και μαζί με τα πληττόμενα κομμάτια όλων των εργαζομένων μέσα στο πανεπιστήμιο να δώσουμε ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τους υποστηριχτές της προκειμένου να στείλουμε αυτό το νόμο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μάλιστα διαμηνύουμε σε κάθε τόνο πως όποιος (καθηγητής, φοιτητής, παράταξη) επιχειρήσει να βάλει υποψηφιότητα ή να συμμετάσχει στις διαδικασίες εκλογής των συμβουλίων αποτελεί εχθρό του φοιτητικού κινήματος και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα είναι ανεπιθύμητος στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Έτσι λοιπόν σ’αυτή τη φάση η απάντηση των φοιτητών πρέπει να είναι άμεση, συλλογική και μαχητική με πρωταρχικό στόχο το μπλοκάρισμα της εκλογής των συμβουλίων διοίκησης και την ανατροπής της μαύρης συμμαχίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Από δω και πέρα δεν μπορεί ούτε μια μέρα να πάει χαμένη. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, δίνοντας μια μάχη δύσκολη και διαρκή αλλά τη μόνη ελπιδοφόρα για την ανατροπή αυτής της επίθεσης.