Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012


ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ!

Ο λαός βρίσκεται σε διαρκεί αναβρασμό μέσα στην καταιγίδα των νέων μέτρων και της ολοένα και δυσκολότερης καθημερινότητας που όλοι μας βιώνουμε. Και στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ο νέος νόμος μας χτυπάει την πόρτα όλο και πιο δυνατά αλλά το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και τα πληττόμενα κομμάτια των καθηγητών μπλοκάρουμε την εφαρμογή του και παλεύουμε ακόμη πιο δυναμικά μέχρι την τελική ανατροπή του. Τις προηγούμενες μέρες στο ΕΚΠΑ όπως και σε κάθε ίδρυμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι με συλλογικές αποφάσεις, μπλοκάραμε τη διαδικασία εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, όπως τα ορίζει ο νέος νόμος τον οποίο καλούνται να εφαρμόσουν.


Και στο Φυσικό ερχόμαστε αντιμέτωποι με «αλλαγές» που αν περάσουν θα επιφέρουν τραγικές αλλαγές στην ίδια τη φοίτησή μας, αλλά αποτελούν επίσης πτυχές του νέου νόμου για την παιδεία.Συγκεκριμένα στο Τμήμα τη Δευτέρα 29/10 έχουν ανακοινωθεί εκτός των άλλων και τα εξής θέματα:

1.) Συζήτηση για την πτυχιακή εξέταση. Και θα πει κάποιος «Αυτό δε γίνεται! Σιγά μην καταργήσουν στο Φυσικό τις πτυχιακές!» Επανειλημμένες φορές αρκετοί καθηγητές παραπονιούνται και ψελλίζουν στο Τμήμα πως θέλουν να τις καταργήσουν. Και αυτή τη φορά μπαίνει ευθέως το ζήτημα να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

Δε μας φτάνει η κρίση που πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας, τα τόσα οικονομικά και άλλα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή μας και τη φοίτηση στη σχολή, δε μας φτάνει το ότι πολλοί συνάδελφοι μας εγκαταλείπουν τις σπουδές, δε μας φτάνει ο νέος νόμος με τα διαλυμένα προγράμματα σπουδών και τα πτυχία της ανεργίας, με την εντατικοποίηση των σπουδών, τις διαγραφές φοιτητών, δε μας φτάνει η διάλυση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση-στέγαση-μετακίνηση), δε μας φτάνει που θα ψάχνουμε λεφτά να πληρώνουμε τα συγγράμματα ακόμα και δίδακτρα, θα μας κόψουν και ότι είχε απομείνει που βοηθούσε στο να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα τη σχολή!

Ακούμε από κάποιους καθηγητές ότι ο νόμος προβλέπει την κατάργηση των πτυχιακών εξετάσεων, ότι το Φυσικό έχει καταντήσει «εξεταστικό κέντρο» και «δε πάει άλλο με τις πτυχιακές εξετάσεις» (που σημειωτέον ισχύουν για τους επί πτυχίο φοιτητές, που θέλουν να τελειώσουν τη σχολή και θεωρητικά έστω έχουν τελειώσει τα εργαστήρια και τις παρακολουθήσεις και η εξέτασή τους σε μαθήματα, κατά τις απογευματινές ώρες μάλιστα, δεν εμποδίζει την «ομαλή» ροή των μαθημάτων των υπολοίπων προπτυχιακών φοιτητών).

Να μας εξηγήσουν οι ίδιοι καθηγητές πως γίνεται τα ποσοστά επιτυχίας των εξετάσεων στα δικά τους μαθήματα να είναι της τάξης του 10% (!) Πως θα καλυτερεύσει ο μέσος όρος ετών αποφοίτησης από το Φυσικό (7,5 χρόνια…)? Πως θα γίνουν καλύτερες οι σπουδές μας, η γνώση που παίρνουμε και η έρευνα που γίνεται μέσα στο Φυσικό?

Πάντως σίγουρα όχι με κατάργηση εξεταστικών και με την εφαρμογή του νέου νόμου που θα επιβάλλει τη «λογική» της αγοράς και το «δίκαιο» των επιχειρήσεων και των manager σε κάθε σχολή!!

Να μας το πούνε ρητά οι καθηγητές, που από τη μία μας κόβουν μαζικά στα μαθήματα και από την άλλη θέλουν να καταργήσουν τις πτυχιακές εξετάσεις, ότι θέλουν να μας διώξουν από το πανεπιστήμιο πριν καλά-καλά εφαρμοστεί ο νόμος και μας διαγράψει ή μας βάλει να πληρώσουμε για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας! Γιατί τα συμφέροντα των μεγαλοκαθηγητάδων είναι οι ανταγωνιστικές σχολές που αποδίδουν στο κεφάλαιο και αντίστοιχα αυτό τους ανταμείβει.

Θέλουν ένα Φυσικό για τους λίγους, και όχι απαραίτητα ικανούς να μάθουν, αλλά με τη δυνατότητα ουσιαστικά να πληρώνουν.

2.) Εισαγωγή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων και τι σημαίνει αυτό για τις σπουδές και τα πτυχία μας…

Στο πανεπιστήμιο του μνημονίου οι σπουδές δεν θα διαρθρώνονται πλέον συνεκτικά γύρω από ένα επιστημονικό αντικείμενο, αλλά η άρθρωση τους μέσω πιστωτικών μονάδων θα αντιστοιχεί σε γνωστικά πακέτα με γνώση «μετρημένη» από το κεφάλαιο, χωρίς σταθερή αξία, αφού οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής μεταβάλλονται διαρκώς. Το σύστημα των Πιστωτικών Μονάδων δεν είναι απλά μια τεχνική αντιστοίχισης των ήδη υπαρχόντων επιστημονικών συνόλων σε κάποιες μονάδες, αλλά είναι στην ουσία ο κατατεμαχισμός, η μοριοποίηση και η ανασύνθεση της παρεχόμενης γνώσης με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα μαζί με αγωνιζόμενα κομμάτια των καθηγητών αγωνίζονται ενάντια στο νέο νόμο, την υποβάθμιση της γνώσης και της έρευνας και την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, τη στιγμή που η ζωή μας δυσχεραίνει όλο και περισσότερο και μας περιμένει η εργασιακή περιπλάνηση και ανεργία, δε θα δεχτούμε κανένα επιπλέον εμπόδιο στις σπουδές και τη λήψη του πτυχίου μας! Να τελειώσουν όλες οι δικαιολογίες «περί νομιμότητας σε σχέση με το νέο νόμο και τις διατάξεις του για τις εξετάσεις» και να κατοχυρωθούν και φέτος και κάθε χρονιά οι πτυχιακές εξετάσεις από το Τμήμα!


ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ»!


Να δώσουν εξηγήσεις ο Πρόεδρος κ.Χέλμης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ.Τόμπρας για τη συμμετοχή τους στην εφορευτική επιτροπή για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Συμμετοχή που εκτός των άλλων ήρθε και σε αντίθεση με την απόφαση του Τμήματος Φυσικής και του Συλλόγου ΔΕΠ καταδίκης και πάλης ενάντια στο νέο νόμο.



ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29/10 στις 10πμ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ!