Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ


Πολλή κουβέντα έχει γίνει το τελευταίο καιρό για το τι μέλλει γενέσθαι με τα εξάμηνα την εξεταστική κλπ. Από τον νοεμβρη κιόλας ακουγόταν πολύ έντονα ότι αν τα μαθήματα δεν ξεκινούσαν άμεσα το εξάμηνο θα χανόταν. Τελικά όμως τι έγινε και  πώς θα ξεκινήσουμε;
    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη 9/1 έγινε έκτακτη συνέλευση τμήματος με σκοπό να βρεθεί λύση για το εξάμηνο. Η πρόταση της συνέλευσης ,η οποία τη Πέμπτη δεν κατέληξε σε απόφαση, ήταν να ξεκινήσει το 6μηνο 13/1 μέχρι 11/4. Η χειμερινή εξεταστική να γινει από 12/4 μέχρι 4/5 με ενδιάμεσες διακοπές από τη Μ.Πέμπτη έως τη Τετάρτη του Πάσχα. Ύστερα να γίνει το εαρινό 6μηνο και αυτό όπως το χειμερινό διάρκειας 13 βδομάδων οι οποίες είναι με βάση το νόμο Διαμαντοπούλου αναγκαίος χρόνος για την εκπαιδευτική λειτουργεία από τις 5/5 έως τη 1/8. Εξεταστική Ιουλίου 25/8-12/9/2014 ενώ Εξετάσεις Σεπτεμβρίου 15/9-3/10/2014. Η εξεταστική του Σεπτέμβρη που χάθηκε να γίνει μέχρι το τέλος Γενάρη απογεύματα ενώ για τις πτυχιακές δεν υπήρχε ξεκάθαρη θέση.
Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται φυσιολογικά στα  αυτιά μερικών αλλά ας δούμε τι πραγματικά θα σήμαινε μια τέτοια πρόταση. Μια τέτοια απόφαση είναι καθαρά εκδικητική απέναντι στον αγώνα που τόσους μήνες έδιναν φοιτητές και εργαζόμενοι. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το πως θα φανεί ότι το τμήμα λειτουργεί κανονικά και ομαλά άρα ότι δε χάνεται κανένα εξάμηνο και γίνεται στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος δηλαδή τις 13 βδομάδες. Όλα τα υπόλοιπα δεν είχαν σημασία. Το αν θα πέρναγαν οι φοιτητές στις εξεταστικές των 2 βδομάδων μαθήματα και θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους ήταν μια μικρο-λεπτομέρεια που έπρεπε να θυσιαστεί.
Σ΄αυτήν την κατάσταση ο φοιτητικός μας σύλλογος με έκτακτη συνεδρίαση κατάφερε να πάρει μια απόφαση και να πάει μαζικά τη Δευτέρα 12/1 να την προτείνει στο τμήμα. Μιλάγαμε με ποιοτικό κριτήριο για τη διάρκεια του εξαμήνου χωρίς υποβάθμιση του γνωστικού επιπέδου. Μιλάγαμε για εξεταστικές οι οποίες θα γίνονταν με ανθρώπινους ρυθμούς για να μπορέσουμε ακριβώς  να ανταποκριθούμε. Τέλος απαιτούσαμε τη διεξαγωγη των πτυχιακών στην ώρα τους όπως κάθε χρόνο.
 Η έκβαση του τμήματος ήταν θετική. Το 6μηνο άρχισε κανονικά , με τους επί πτυχίω να μπορούν να δώσουν την εξεταστική που διεκόπει τον Σεπτέμβρη. Μετά θα ξεκινήσει η πτυχιακή των εαρινών μαθημάτων στην οποία άτυπα θα μπορούν και οι προπτυχιακοί φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα που δεν πρόλαβαν το Σεπτέμβρη. Κάπως έτσι λοιπόν θα κυλήσει η χρονιά . Το σημαντικό όμως δεν είναι το πόσο μας βολεύει ή όχι το πρόγραμμα. Όντως σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι επιβαρυμένο και πιο εντατικοποιημένο, λογικό επακόλουθο των πολύμηνων κινητοποιήσεων.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο Φ.Σ. κατάφερε και υλόποίησε συλλογικά μια απόφαση που πήρε. Το σημαντικότερο είναι ότι επιλέξαμε συλλογικά ποιες θυσίες θα κάνουμε και ποιες δε θα ανεχτούμε να γίνουν. Στο επόμενο διάστημα θα κληθούμε ξανά να προασπίσουμε την ίδια απόφαση του συλλόγου και τη συνέχεια υλοποίησης του προγράμματος όπως αποφασίστηκε στο τμήμα αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Αυτή η ιστορία μας δείχνει πως με τη συλλογική οργάνωση και δράση μπορείς να πετύχεις νίκες. Προφανώς δε πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα αλλά ας είναι φάρος για το πώς οργανωνόμαστε, το πώς διεκδικούμε και το πως επιβάλουμε τις ανάγκες μας.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Η ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Η ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ