Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

7 Μάη; Σιγά μην πάω...

«Τα έμαθες? Στις 7 Μάη έχουμε φοιτητικές εκλογές !»

« Ε και? Αφού στο Φυσικό μόνο αριστεροί υπάρχουν. Τη διαφορά έχει αν θα είναι η ΚΝΕ ή η ΕΑΑΚ πρώτη δύναμη? »

Η αλήθεια είναι πως συγκριτικά με τους περισσότερους συλλόγους πανελλαδικά ο σύλλογος φοιτητών φυσικού αποτελεί μια «κόκκινη εξαίρεση». Το ζήτημα είναι πως αυτό από μόνο του δε λέει τίποτα. Τα κόκκινα ΔΣ δεν έχουν καμία σημασία όσο οι γενικές συνελεύσεις απομαζικοποιούνται. Η πρωτιά του ενός ή του άλλου δεν έχει καμία σημασία όσο οι φοιτητές αποστρέφονται την πολιτική, όσο η γενική συνέλευση αποτελεί καρικατούρα της 1ης Διεθνούς που δεν εμπλέκει ένα μεγάλο κομμάτι των φοιτητών, όσο δεν έχουμε καθόλου ελεύθερο χρόνο ώστε να κοινωνικοποιηθούμε, να αντιπαρατεθούμε και να ονειρευτούμε συλλογικά αλλά τρέχουμε από αμφιθέατρο σε εργαστήριο και μετά σπίτι για διάβασμα εξετάσεων, άντε και λίγο facebook

Αυτή η κατάσταση όμως πρέπει να αποτελέσει και βασικό κριτήριο σχετικά με την ψήφο μας στις φετινές φοιτητικές εκλογές. Γιατί στο ερώτημα «τη διαφορά έχει να ψηφίσω τον ένα ή τον άλλο αριστερό» έρχεται να απαντήσει η ίδια η εμπειρία των συλλογικών αγώνων που έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια μέσα στη σχολή μας και οι συλλογικές αναπαραστάσεις νίκης που έχουμε πετύχει.

Από τις μεγαλειώδεις απεργίες και τις πλατείες ως  τις καταλήψεις ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου, από τη 12η Φλεβάρη του 2012 ως το πανελλαδικό κίνημα ενάντια στο σχέδιο Αθηνά, από την κατειλημμένη ΕΡΤ  ως την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και τις 3μηνες καταλήψεις και απεργιακές περιφρουρήσεις, από τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ως τις απαγορευμένες συγκεντρώσεις ενάντια στην ΕΕ και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Αλλά και στα πιο δικά μας τους αγώνες για να μην περάσουν οι πιστωτικές μονάδες και η κατάργηση των πτυχιακών εξεταστικών. Τους αγώνες κόντρα στους εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών, στην καθηγητική αυθαιρεσία, τα μαζικά κοψίματα και τη διασφάλιση της αξίας του πτυχίου μας. Τον τσαμπουκά και την απειθαρχία απέναντι στις απαγορεύσεις και τις «μαγκιές» των εκάστοτε Προέδρων και Κοσμητόρων και όλων των καλοθελητών τους. Τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στου Ζωγράφου μετά την επίθεση φασιστών και μπράβων σε γενική συνέλευση του συλλόγου μας. Τους αγώνες για τη μέριμνα και τις παροχές, την επιβολή του ότι θα παραμείνουν δημόσια και δωρεάν αγαθά κόντρα στις προσπάθειες για ιδιωτικοποίησή τους. Τους αγώνες που δώσαμε αλλά κυρίαρχα θα συνεχίσουμε να δίνουμε από την επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών κόντρα στην επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και τη διάλυση των ζωών μας.

Από αυτές τις μάχες κάποιοι έλειψαν εντελώς γιατί δε μπορούσαν να τις ελέγξουν ή γιατί συγκρούονταν με τη νομιμότητα και αμφισβητούσαν στην πράξη πυλώνες του αστικού συστήματος παραπάνω από όσο έπρεπε και κάποιοι ήρθαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα μικροπολιτικά
συμφέροντα μιας και μόνο σα βδέλλες μπορούσαν να καρπωθούν ψήφους. Αλλά εμείς δε θέλουμε να είμαστε ούτε εκείνη η δύναμη η οποία βλέπει σαν κύριο εχθρό ό,τι υπάρχει και κινείται στα αριστερά της και γεμίζει τη σχολή ψεύτικες καταγγελίες και λάσπες ενώ δεν έχει ούτε μια ανακοίνωση που να καταδικάζει την κυβέρνηση, την ΕΕ και τους εκφραστές της στα πανεπιστήμια (βλέπε ΠΚΣ=ΜΑΣ) αλλά ούτε η δύναμη του «ναι σε όλα αρκεί να τα βρούμε» που σαν τσόντα έρχεται να κολλήσει παντού για να φανεί η ίδια και ο πολιτικός της φορέας, την ώρα που καλλιεργεί την εκλογική αναμονή και ανάθεση όσο κανένας άλλος (βλέπε ΑΡΕΝ). Γι’ αυτό το λόγο δε θα παίξουμε το παιχνίδι του «ποιος έκανε τι» αλλά θα σε καλέσουμε συνάδελφε να μας στηρίξεις στις εκλογές για το «τι μέλει γενέσθαι» .  Σε καλούμε να μας στηρίξεις στις εκλογές για να βγει ενισχυμένο το σχέδιο που παλεύουμε στους φοιτητικούς συλλόγους καθημερινά για την επόμενη μέρα του φοιτητικού κινήματος όχι μόνο εκλογικά αλλά στην πράξη από την επόμενη κιόλας μέρα. Έτσι ώστε οι εκλογές να αποκτήσουν νόημα για όλους, για να καθορίσουν το πώς θα λειτουργεί ο σύλλογος μας και το αν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να το παίζει «νταβατζής». Έτσι ώστε συλλογικά από τις 8 του Μάη να αλλάξουμε τη διαλυτική κατάσταση που υπάρχει στο φοιτητικό συνδικαλισμό και να δώσουμε με τους εαυτούς μας στο τιμόνι όλες τις μάχες από εδώ και μπρος. Για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς.


Σαν ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ - ΕΑΑΚ σε καλούμε να μας στηρίξεις στις 7 Μάη γιατί:

Θέλουμε ανασυγκροτημένο πολιτικό Φοιτητικό Κίνημα και ζωντανούς Φοιτητικούς Συλλόγους. Απέναντι στην εποχή της κρίσης, της λιτότητας και της διάλυσης κάθε συλλογικού κεκτημένου εμείς διαλέγουμε τη συλλογική οργάνωση και αντεπίθεση. Χτίζουμε τη δημοκρατία των κάτω, με όπλο τις Γενικές Συνελεύσεις και τους Συλλόγους μας. Την ώρα που «αριστερές» και «δεξιές» πολιτικές δυνάμεις επικαλούνται τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος και διαλέγουν την ηττοπάθεια και την αδράνεια οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ πανελλαδικά αγωνίζονται για την υπεράσπιση των κεκτημένων μας και όχι μόνο. Παλεύουμε για μια ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Θέλουμε όλοι οι νεολαίοι να έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα στις σπουδές, ειδικά σε μια περίοδο δύσκολη για τα σπίτια και τις οικογένειες μας. Την ώρα που τα χαράτσια λυγίζουν τα νοικοκυριά εμείς πρέπει να επιβάλλουμε δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράματα και αναλώσιμα. Φοιτητικό μισθό, επιδόματα στέγασης και κάθε είδους φοιτητική παροχή που θα εξασφαλίζει πως κανένας δε θα πεταχτεί από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ώρα που οι εργοδότες και οι πολυεθνικές επιλέγουν μαζικά φοιτητές για να στελεχώνουν τις επιχειρήσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πρέπει να είναι εκεί, μπροστά και μαζικά για να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Συμβάσεις εργασίας, ένσημα, ανθρώπινα ωράρια και μισθούς για να ζήσουμε και όχι απλά να επιβιώσουμε. Όταν το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα διαλύεται από τις γραφειοκρατίες οι Σύλλογοι πρέπει να καλύπτουν το κενό και να προωθούν τη συλλογική πάλη και όχι τον ατομικό δρόμο. Δεν πρόκειται να μείνουμε ήσυχοι και αδρανείς όπως μας θέλουν. Θα επιλέξουμε έναν άλλο πολιτισμό για τη γενιά και το μέλλον μας. Με στέκια και λέσχες εναλλακτικού πολιτισμού και θεωρίας θα κάνουμε τη γνώση, τη μόρφωση και την επιστημονική έρευνα κτήμα δικό μας και όχι των ιδιωτικών συμφερόντων ή των αστικών επιτελείων που καλλιεργούν τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τον ανταγωνισμό και τον εκφασισμό της κοινωνίας! Σύλλογοι λοιπόν, ασπίδα για τα συμφέροντα ολόκληρης της νεολαίας, απάντηση και διέξοδος στην κρίση και την επίθεση του συστήματος!


Η παιδεία δεν πρόκειται να γίνει κάστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων, θα μείνει δημόσια, δωρεάν για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κυβερνήσεις, υπουργείο παιδείας και Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν  χρόνια τώρα τη διάλυση των σπουδών μας. Δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα ολότελα γιατί απέναντί τους στέκεται περήφανο το Φοιτητικό Κίνημα. Με Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις, συγκρούσεις και καταλήψεις αποκρούει νομοσχέδια, νόμους και σχέδια ανοίγοντας το δρόμο για μια άλλη παιδεία σε μια άλλη κοινωνία! Μπροστά στη μάχη στέκονται πρωτοπόρα τα τελευταία 23 χρόνια οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ. Σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικά, τα σχήματα και οι αγωνιστές της ΕΑΑΚ αρνούνται να σκύψουν κεφάλι στις δυνάμεις της υποταγής. Κόντρα στις καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ αλλά και την αριστερά της συνδιαλλαγής ΚΝΕ και ΑΡΕΝ. Μακριά από επαγγελματίες συνδικαλιστές η αριστερούς δημοσιογράφους που θέλουν να γίνουν το δεξί χέρι των «μεταρρυθμιστών» ή το αριστερό τους άλλοθι. Αναδεικνύοντας την ανάγκη για μαζικό διαρκή και δημοκρατικό αγώνα από τα κάτω με ενιαίο χαρακτήρα και επικίνδυνα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ενάντια σε κυβερνήσεις και κεφάλαιο, κόντρα στις επιταγές της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και όλων όσων θέλουν το μέλλον μας μαύρο. Άρθρο 16, νόμος Διαμαντοπούλου, σχέδιο Αθηνά τότε, αξιολογήσεις, διαγραφές και εσωτερικοί κανονισμοί/οργανισμοί τώρα. Υποχρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, απολύσεις και ξεπούλημα. Εντατικοποιημένες σπουδές και αυταρχισμός στα ιδρύματα πλάι με την κατάργηση του ασύλου. Όλα αυτά θα βρεθούν για μία ακόμη φορά στον κάλαθο τον αχρήστων με την πολιτική στα χέρια των ίδιων των φοιτητών. Κανένας σωτήρας δεν μπορεί να αποφασίζει για το μέλλον της νεολαίας χωρίς την ίδια στο τιμόνι. Έτσι και τώρα με τη δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων θα ξαναβγούμε μπροστά, μαχητικά και αποφασιστικά να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Να τους ανατρέψουμε, να σπουδάσουμε και να ζήσουμε όπως μας αξίζει, ελεύθερα!