Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το φοιτητικό κίνημα δεν ενσωματώνεται, δεν εφησυχάζει…

Μπορεί η νέα χρονιά να ξεκίνησε, ωστόσο μάλλον δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία. Διανύουμε μια περίοδο που αντιστοιχεί στον βαθύ πυρήνα της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σύσσωμο το αστικό μπλοκ, προφασιζόμενο την αποφυγή της χρεοκοπίας, προωθεί πλέον τις απαιτήσεις του κεφαλαίου , της ΕΕ και του ΔΝΤ με την « μέθοδο του σοκ» αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο κλίμα δυσαρέσκειας, αγανάκτησης και αντίδρασης που εκφράζεται από τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης προς όφελός τους, το κεφάλαιο εξαπολύει έναν ακόμα πιο σκληρό γύρο ισοπέδωσης των εργατικών δικαιωμάτων (ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ελαστική εργασία, απολύσεις, περικοπές κτλ). Η σύγχρονη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ δεν επιδιώκει απλά να αφανίσει κάθε κατάκτηση του λαϊκού κινήματος-μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές και τον εξαναγκασμό πληρωμής του χιλιοπληρωμένου τοκογλυφικού χρέους από την μεριά των εργαζομένων-
αλλά στοχεύει στην συνολική αναδιαμόρφωση και επιβολή νέων βάρβαρων, μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Κομμάτι της επίθεσης που εξαπολύεται από τη μεριά του αστικού μπλοκ αποτελούν και οι αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και διαφορετικά. Η προσπάθεια αστικής υπέρβασης της κρίσης έχει ανάγκη και από ένα πανεπιστήμιο πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, το οποίο θα επιτρέπει την βαθύτερη υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα έχει εξατμιστεί η έννοια του δημόσιου και δωρεάν και θα μπορεί να λειτουργεί ξεκάθαρα σαν πεδίο αστικής κερδοφορίας. Που θα καταργεί τα ενιαία επιστημονικά αντικείμενα και θα τα αντικαθιστά με ευέλικτα προγράμματα σπουδών για να μπορέσει να παράξει τον φθηνό, ευέλικτο και χωρίς καμία συλλογική κατοχύρωση, πλήρως αναλώσιμο στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς αυριανό εργαζόμενο. Ένα πανεπιστήμιο που θα προσαρμόζει και ιδεολογικά την νεολαία στο να σκύβει το κεφάλι, μακριά από οποιαδήποτε διαδικασία κινήματος, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα χωρά το άσυλο.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της σύγχρονης χούντας ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα έχει προβάλει σθεναρή αντίσταση όλον τον τελευταίο χρόνο με μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και συλλαλητήρια. Παρά την κοινωνική κατακραυγή και το ποτάμι οργής που ξεχειλίζει όλο το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ψήφιση των νομοσχεδίων με την μορφή του κατ’ επείγοντος και οι φωνές αντίστασης χτυπιούνται βίαια από τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους και καταπνίγονται από τα ΜΜΕ. Για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση που έχει γονατίσει τον λαό, για να ανατρέψουμε την χούντα της ΕΕ και του ΔΝΤ χρειάζεται εργαζόμενοι και νεολαία να δώσουν την μάχη από κοινού μέσα από ένα μαζικό πολιτικό κίνημα διαρκείας. Η μεγάλη απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για το νέο γύρο της δικιάς μας αντεπίθεσης, που δεν θα σταματήσει μέχρι να τσακίσουμε όλους αυτούς που διαλύουν το παρόν και το μέλλον μας.

Το φοιτητικό κίνημα έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του. Οι κινηματικές διαδικασίες όλου του προηγούμενου διαστήματος και το πλαίσιο αγώνα του πανελλαδικού συντονιστικού των κατειλημμένων σχολών έχουν δώσει το μήνυμα ότι η κεντρική αντιπαράθεση με το υπουργείο παιδείας δεν πρόκειται να λήξει εάν δεν μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο έκτρωμα για την εκπαίδευση. Την ευθύνη για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια την έχει αποκλείστηκα το υπουργείο Παιδείας. Αυτός ο νόμος δεν θα κατατεθεί!!! Οποιαδήποτε προσπάθεια ψήφισης θα σημάνει αυτόματα μαζικό μπλακ αουτ σε όλες τις σχολές και συνολικά στην εκπαίδευση.

Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε κρίνει το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς που φιλοδοξεί να μην αποτελεί την γενιά των 592ευρώ. Βαδίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων και συνολικά της προωθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Στο πλευρό του εργατικού κινήματος απαιτούμε να ανατραπεί το μνημόνιο, να διαγραφεί το τοκογλυφικό χρέος και να πέσει αυτή η κυβέρνηση που ετοιμάζει το πιο σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία...

στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές!!