Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

Στιγμιότυπο από την παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων κι εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας, 14/1/2011

Την Παρασκευή 14/1 πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, με βάση τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του νέου εξαμήνου για τις σχολές. Εκεί, οι φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της αστυνομίας (ΥΜΕΤ και ΜΑΤ), που σε παράταξη μάχης εμπόδισαν τους διαδηλωτές να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαθέσεις του για κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και το σύνολο της εκπαίδευσης. Έτσι, για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση έδειξε ότι μόνος της σύμμαχος, εκτός των ΕΕ-ΔΝΤ, είναι η αστυνομία, αποκλειστικός φορέας “διαλόγου” που χρησιμοποιεί ενάντια σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Ωστόσο, οι φοιτητές βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο: το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, που τυχαία πραγματοποιούσε ταυτόχρονη συγκέντρωση στο χώρο.
Αν και κανείς θα περίμενε τον έντονο διαχωρισμό του ΠΑΜΕ από μια κινητοποίηση που δε διοργανώθηκε από τις δυνάμεις της ΚΝΕ, αντίθετα οι εργαζόμενοι στο χώρο της εκπαίδευσης ήρθαν σε επαφή με το κομμάτι των αγωνιζόμενων φοιτητών. Σαν αποτέλεσμα, τα δύο μπλοκ ενώθηκαν σε κοινή κινητοποίηση, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της καταστολής και κατέληξαν να μπουν οργανωμένα στο χώρο του Υπουργείου, όπου και υπό την πίεση των διαδηλωτών συναντήθηκαν εκπαιδευτικοί και φοιτητές με εκπροσώπους του Υπ. Παιδείας. Φαίνεται ότι στις συνθήκες της κρίσης και υπό την έντονη πίεση της βάσης του, ακόμα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ μπορούν να έρθουν σε κοινή αγωνιστική δράση με άλλα κομμάτια της αριστεράς που βαδίζουν σε αντικυβερνητικό-αντιΕΕ-αντιμνημονιακό δρόμο! Σε αντίθεση με τη στάση της ΠΚΣ και του ΜΑΣ στα πανεπιστήμια, που σαμποτάρει ακόμα και τις διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων (επιτιθέμενη στις υπόλοιπες δυνάμεις τις μαχόμενης αριστεράς, βαφτίζοντάς τες ακόμα και νεοναζί!), η συγκεκριμένη κινητοποίηση έδειξε τις δυνατότητες της συνεργασίας στο δρόμο όλων των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης αλλά και της κοινωνίας συνολικότερα.