Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ 16/3/2011

Είμαστε σε μία περίοδο που το κεφάλαιο και κυβέρνηση προσπαθούν με κάθε τρόπο να μετακυλήσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Που προσπαθούν να περάσουν το ένα μετά το άλλο τα μέτρα με το ‘δόγμα του σοκ’ προς τους εργαζόμενους. Που φτώχεια, ανέχεια και  ανεργία έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα μεγέθη και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν το λαό για την αναγκαιότητα των συνεχώς επικαιροποιημένων μνημονίων (μνημόνιο 2,3,4…ν) και των μέτρων που αυτά φέρνουν. Που τρομοκρατούν την κοινωνία με το φόβο της πτώχευσης μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη. Είναι η ώρα που εργαζόμενοι και νεολαία πρέπει να τους δείξουν ότι ο μόνος που θα πτωχεύσει είναι αυτοί η πολιτική τους! Μια πολιτική με την οποία υποθηκεύουν το μέλλον μας σε παιδεία και εργασία, καταστρέφουν όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, που ήταν έτοιμη ανά πάσα στιγμή να δολοφονήσει 300 μετανάστες απεργούς πείνας προκειμένου να επιδείξει σκληρό προφίλ, που μας βυθίζει στη φτώχεια και την ανέχεια.

Ο ηρωικός αγώνας των μεταναστών-εργατών αποτέλεσε μια πρώτη ήττα της κυβέρνησης που εξαπολύει πλέον την πιο βάρβαρη επίθεση σε ολους τους εργαζόμενους. Είναι σαφές πώς η ήττα της κυβέρνησης είναι μια ήττα στα πλαίσια του εφικτού, απο τη  στιγμή που ο αγώνας τους ήταν αγωνας 300 απεργών πείνας και όχι αγώνας με πλατία λαικά πολιτίκα χαρακτηριστικα που να αγκαλιαστεί απο το εργατικό κίνημα. Ένα εργατικο κίνημα που πρέπει μέσα απο τις διαδικασίες βάσης του να υπερασπιστεί και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα τους. Αγώνας που θα διεκδικεί να έχουν ίσα δικαιώματα ξένοι και έλληνες εργάτες, να γράφονται στα σώματεια μακρια απο τις ξεπουλημένες και γραφειοκρατικοποιημένες ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ που αρνούνται τα δικαιώματα τους. Όπως και οι ίδιοι οι μετανάστες τονίζουν στην ανακοίνωση τους, ο αγώνας συνεχίζεται και τα αιτήματα τους θα εκπληρωθουν. Αγώνας που μέσα απο μαζικες μαχητικές απεργίες θα ανατρέψει την κυέρνηση και την πολίτικη ΕΕ-ΔΝΤ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

Ο νέος γύρος επίθεσης στους εργαζομένους ήδη ξεκίνησε! Η κυβέρνηση, υλοποιώντας το σχέδιο διεθνούς και ντόπιου κεφαλαίου, έδειξε ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι η πρόθεση της είναι να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων μια για πάντα. Στα ήδη ισχύοντα μέτρα που η κυβέρνηση… ‘υποχρεώθηκε από την τρόικα’ να επιβάλλει (τεράστιες μειώσεις στους μισθούς, ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων, νέο ασφαλιστικό Λοβέρδου, σύμφωνο πρώτης απασχόλησης που κάνει τη γενιά μας γενιά των 592 Ε, τεράστιες αυξήσεις στους φόρους κλπ) μέσα στο 2011 έρχονται να προστεθούν και πολλά άλλα. Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στις ΔΕΚΟ, άλλες τόσες απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο, νέες μειώσεις στους μισθούς με την περικοπή των επιδομάτων, επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα, περεταίρω  αύξηση στη φορολογία. Ειδικά τώρα που το μνημόνιο 4 φέρνει νέες περικοπές μισθών, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για 50 δις. Ε,  διάλυση των κοινωνικών υποδομών και της ασφάλισης, φτώχεια και ανεργία τουλάχιστον μέχρι το 2015 η αναγκαιότητα της ανατροπής είναι πιο έντονη από ποτέ. Ο εργασιακός μεσαίωνας που έχουν στήσει βυθίζει στη φτώχεια και την ανασφάλεια όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζομένων ενώ ακόμα και η βιολογική επιβίωση της εργατικής τάξης φαντάζει αβέβαια αν επίθεση αυτή δεν απαντηθεί. Κάτι τέτοιο προφανώς δε θα γίνει από τις ξεπουλημένες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έχουν διαλέξει στρατόπεδο από καιρό, κάτι που έδειξε μία ακόμα φορά και σε αυτή την καμπή, καταστρέφοντας επί της ουσίας τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας με το θεσμό των επιχειρησιακών συμβάσεων, τη μη κήρυξη απεργιών κ.α. Είναι η ώρα το εργατικό κίνημα με τον οριζόντιο συντονισμό του να βγει μπροστά και να διεκδικήσει  με μαχητικό τρόπο τόσο τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα των εργαζομένων όσο και την ανατροπή του συνόλου της πολιτικής τους .

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στο μέτωπο της παιδείας η επίθεση είναι εξίσου έντονη. Με την υπουργό παιδείας να διαγγέλλει ότι το νομοσχέδιο έκτρωμα θα κατατεθεί μέσα στο Μάρτη το φοιτητικό κίνημα πρέπει να σημάνει συναγερμό.  Είναι ανάγκη οι φοιτητές να ξεσηκωθούν ενάντια στο υποθηκευμένο μέλλον που τους ετοιμάζουν και στο πανεπιστήμιο που φέρνουν. Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση και θα είναι πλήρως εξαρτώμενο από τις ανάγκες της αγοράς αφού η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από τις επιχειρηματικές του επιδόσεις και τα κονδύλια θα ελέγχονται από  εξωπανεπιστημιακούς μάνατζερ. Ένα πανεπιστήμιο που θα εξάγει απόφοιτους ‘μίας χρήσης’, πλήρως αναλώσιμους ,επανακαταρτήσιμους και πειθήνιους σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε εργοδότη τους και της αγοράς. Αφού με την σύνταξη ενός ενιαίου «φακέλου» αξιολόγησης όλων των πτυχιούχων, το λεγόμενο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων το οποίο θα απαξιώνει και θα κατακερματίζει τα πτυχία μας και θα καταργεί τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα, τα εν είδη ατομικών φακέλων που αξιολογούν με μια κλίμακα (ανάλογα των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων) προσωπικά τον καθένα.. Που λέξεις όπως μαχητικός συνδικαλισμός, αγώνας και άσυλο θα είναι άγνωστες λέξεις καθώς συμβούλια διοίκησης και πειθαρχικά συμβούλια θα έχουν φροντίσει να τα καταργήσουν. Εικόνα από το πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζουν είναι η υπουργική εγκύκλιος που αρχικά περικόπτει το 2ο τόμο σε κάποιο σύγγραμμα  και στη συνέχεια καταργεί επί της ουσίας το δωρεάν σύγγραμμα και ανοίγει το δρόμο για την πληρωμή των συγγραμμάτων από την τσέπη μας, ενώ όποιος έχει ήδη προμηθευτεί δεύτερο τόμο σε κάποιο μάθημα και δεν το επιστρέψει άμεσα περνάει από πειθαρχικό με ενδεχόμενο ακόμα και διαγραφής! Το ίδιο και τα ΤΕΙ Πειραιά που τελούν υπό κατάληψη από εργαζόμενους και σπουδαστές καθώς το 70% των εργαζόμενων και καθηγητών παραμένει απλήρωτο και το εκπαιδευτικό έργο δε μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς το υπουργείο τους έχει πει επί της ουσίας ή επιβάλλουν δίδακτρα ή να βγουν στις αγορές και να αναζητήσουν πόρους!

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σε μία περίοδο  κρίσης όπου το πολίτικο σκηνικό είναι ρευστό και ασταθές κράτος και κεφάλαιο φαίνεται ότι ασπάζονται πλήρως το ρητό «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Αυτό σημαίνει ότι ειδικά σε περιόδους κρίσης όπου το κεφάλαιο δε μπορεί να στρατεύσει ενεργητικά το λαό σε ένα θετικό πρόταγμα, ενώ γίνεται δυσκολότερη και η παθητική του ενσωμάτωση, επιλέγει, με αναβαθμισμένο τρόπο σα λύση την καταστολή σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε ιδεολογικό (εργοδοτική τρομοκρατία, φόβος της απόλυσης, προπαγάνδα των ΜΜΕ κλπ) όσο και σε φυσικό( ξύλο και συλλήψεις  σε πορείες, χρυσαυγίτες- ‘αγανακτισμένοι πολίτες’ κλπ) το κράτος θωρακίζεται αυταρχικά, εισάγοντας και χρησιμοποιώντας μια σειρά από διατάξεις ‘ειδικά για την περίσταση’. Στήνει χαφιεδοκάμερες, δικάζει με κουκουλονόμους και  τρομονόμους σε μαθητοδικεία, κηρύσσει απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και γενικότερα προσπαθεί να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης μέσα στην κοινωνία.  

ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Την ίδια ώρα που η λεκάνη της Μεσογείου φλέγεται από το εξεγερσιακό πνεύμα των λαών της βόρειας Αφρικής  που ξεσηκώνονται ενάντια στην φτώχεια που τους έχουν βυθίσει τα δικτατορικά καθεστώτα, η κυβέρνηση εντείνοντας την επίθεση στα δικαιώματα μας  δε δείχνει να αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα του λαού να εξεγείρεται όταν καταληστεύονται τα δικαιώματα τα του και βυθίζεται στη φτώχεια και την ανέχεια, καθώς και τη  δυναμική που έχει μια τέτοια εξέγερση. Είναι η ώρα να τους κάνουμε να μας φοβόυνται! Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να  παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε παιδεία και εργασία. Με ανατρεπτικό, μαζικό κίνημα, με ριζοσπαστικές μορφές πάλης και πολιτικό περιεχόμενο που θα βάζει στο στόχαστρο συνολικά την πολιτική της χούντας ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβέρνησης, με κοινούς αγώνες φοιτητών, νεολαίας και εργαζομένων, θα νικήσουμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεων-Κεφαλαίου. 
  • ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • Να μην κατατεθεί ο νόμος-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
  • ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΗΣΤΡΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
  • Έξοδος από ΕΕ-ΝΑΤΟ
  • Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και στην φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση. Όχι στην περικοπή και την κατάργηση  των δωρεάν συγγραμμάτων.
  • Άμεση απόσυρση της αντιδραστικής εγκυκλίου για την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων.
  • Όχι στη σκληρή πολιτική λιτότητας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. 
  • Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με  € 592
  • OXI ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Άσυλο, στέγη και δικαιώματα σε μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Καμία σκέψη για «δόκιμους» εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας.  
  • Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση. άμεσηΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05 ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ.
  • Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων.
  • Ανατροπή όλων των προηγούμενων νόμων για την παιδεία(ν. πλαίσιο, αξιολόγηση, ΙΔΒΕ κλπ)
  • Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ-Κατάργηση των συμβάσεων με τους εργολάβους-δουλεμπόρους  για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου και πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά
  • ΌΧΙ στα αντιασφαλιστικά μέτρα. ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο. Διεύρυνσή σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.
  • Πλήρης, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση όλων των εργαζομένων (ΔΕΠ-ΕΤΕΠ-ΙΔΑΧ-διοικητικό-λειτουργικό προσωπικό) σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  • Άμεση κατάργηση των τρομονόμων  που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε.
  • Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας. Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και ΕΚΑΜ. Έξω οι σύγχρονες «δυνάμεις κατοχής» από το κέντρο της Αθήνας. Να κατεβούν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους. 
  • Καμία εμπλοκή των φαντάρων σε αποστολές εκτός συνόρων, καμία αγορά όπλων. Πολιτικά δικαιώματα και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση των στρατευμένων..          

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αύξηση των αποδοχών. Αυξήσεις στους μισθούς. 7ωρο-5ημερο-35ωρο. Δημόσια, πλήρη και καθολική ασφάλιση για εργαζομένους, ανέργους και νέους.
  • Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς. Κάλυψη όλων των δαπανών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό  για όλες τις φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην υποταγή της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.
  • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με κατοχυρωμένα  όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά
  • δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στην εργασία χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις.
  • Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα(και οτιδήποτε αναλώσιμο) για όλους τους φοιτητές!
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων  ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση 17/3, 12:00  στα Προπύλαια και στο συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων μετά την πορεία και σε οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση αποφασίσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι μέχρι την επόμενη συνέλευση.
  • Κινητοποίηση – κατάληψη του εστιατορίου της λέσχης στη Φιλοσοφική με σκοπο την δωρεάν σίτηση  για όλους τους φοιτητές την Παρασκευή 18/3 στις 13.00
  • Παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου στη Συνέλευση του Τμήματος με σκοπό τη λήψη απόφασης που να καταδικάζει τη νέα εγκύκλιο για τα συγγράμματα.
  • Κατάληψη της σχολής τη μέρα της πορείας.
  • Επόμενη γενική συνέλευση την Τρίτη 22/3.