Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συγγράμματα ΤΕΛΟΣ:
το πανεπιστήμιο του μνημονίου προ των πυλών

Λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος και μετά τη μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία κατά 23% (ελέω μνημονίου) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας δίνει άλλο ένα δείγμα για το τι είναι διατεθειμένη να κάνει προκειμένου να ικανοποιήσει τους κανίβαλους της τρόικα αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες. Στη μέση της ακαδημαϊκής χρονιάς με εγκύκλιο από το υπουργείο παιδείας προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ορίζει πως κάθε φοιτητής δικαιούται δωρεάν μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα ανεξάρτητα με το πόσα απαιτούνται για να καλυφθεί η ύλη και η γνωστική επάρκεια του αντικειμένου! Το δεύτερο ή ακόμα το τρίτο και το τέταρτο όπως συμβαίνει σε μια σειρά από σχολές (π.χ. ιατρική,νομική) θα είναι υποχρεωμένοι να το αγοράσουν! Όμως ο κανιβαλισμός στο κεκτημένο των δωρεάν συγγραμμάτων δε σταματάει εδώ…
Η εγκύκλιος αναφέρει πως αν κάποιος φοιτητής έχει προμηθευτεί παραπάνω από ένα βιβλίο είναι υποχρεωμένος το αμέσως επόμενο διάστημα να το επιστρέψει(!) στο τμήμα διαφορετικά θα διαγραφεί από τον εύδοξο(!!). Ουσιαστικά θα διαγράφεται από τη σχολή, αφού δε θα έχει τη δυνατότητα να κάνει δηλώσεις μαθημάτων. Αλλά δε σταματάνε εδώ… Όσοι φοιτητές είναι επί πτυχίο και δεν επιστέψουν τα συγγράμματα θα περάσουν από πειθαρχικό συμβούλιο προκειμένου να τους επιβληθεί ποινή διαγραφής!
Το υπουργείο παιδείας λοιπόν πριν ακόμα κατεβάσει το νόμο που καταργεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση κάνει το πρώτο βήμα για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Γιατί είναι δεδομένο πως το επόμενο διάστημα, που λόγω του μνημονίου θα μειωθεί κι άλλο η χρηματοδότηση για την παιδεία, τα δωρεάν συγγράμματα θα αποτελέσουν παρελθόν και τα δίδακτρα για τις σπουδές, που επανειλημμένα έχει δηλώσει η Διαμαντοπούλου πως θα επιβάλλει(!), θα αποτελέσουν τη νέα πραγματικότητα του πανεπιστημίου του μνημονίου.
Επειδή συχνά πυκνά ΠΑΣΠ και ΔΑΠ μας κατηγορούν για κινδυνολογία και προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτή η νέα πραγματικότητα υπάρχει ήδη στα ΤΕΙ Πειραιά, ένα ίδρυμα που αριθμεί συνολικά 17.000 σπουδαστές. Το 70% των καθηγητών του είναι απλήρωτο εδώ και μήνες, οι φοιτητικές παροχές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και βασικές λειτουργίες του ΤΕΙ δεν μπορούν να επιτελεστούν. Οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές, με τη στήριξη των σπουδαστών, εδώ και δύο βδομάδες το έχουν καταλάβει απαιτώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα! Η απάντηση του υφυπουργού παιδείας στα δίκαια αιτήματά τους ήταν… ‘Eχουμε υπογράψει το μνημόνιο και δεν πρόκειται να δώσουμε στο ΤΕΙ ούτε ευρώ παραπάνω.. Βρείτε μόνοι σας τους πόρους για τη λειτουργία του ιδρύματος’(!!). Πράγμα που προφανώς σημαίνει επιβολή διδάκτρων για δημιουργία εσόδων αλλά και επιχειρηματική λειτουργία και προσέλκυση ιδιωτών που θα επενδύσουν στο ΤΕΙ, με το αζημίωτο φυσικά…
Στο σήμερα άλλη μια μορφή αυτής της πολιτικής του μνημονίου έρχεται και με τις συνταξιοδοτήσεις και τις αναντοίστιχες προσλήψεις μελών ΔΕΠ για τα τμήματα και τις βεβαιώσεις πως από του χρόνου θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η χρηματοδότηση των ΑΕΙ γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το παράδειγμα του ΤΕΙ Πειραιά αποτελεί εικόνα από το άμεσο μέλλον όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το πανεπιστήμιο λόγω της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. φτάνει σε οριακό σημείο ακόμα και για να επιτελεστεί η ακαδημαϊκή διαδικασία ή για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτό! Και εδώ έρχεται το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που θα ορίσει το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να μπορεί το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σε εποχές λιτότητας και Μνημονίου αλλά και να αποτελέσει κερδοφόρο πεδίο για κάθε λογής επιχειρηματία και κεφαλαιοκράτη. Σ’ αυτό το πανεπιστήμιο προφανώς δωρεάν παροχές όπως σίτιση, στέγαση και συγγράμματα δεν χωράνε. Νόμος γίνεται πλέον οι ανάγκες της αγοράς και όχι του κάθε φοιτητή.

Φυσικά μιας και οι επιχειρήσεις θα αποτελέσουν τους βασικούς χρηματοδότες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ θα θέλουν οι απόφοιτοί τους να είναι φθηνοί εργαζόμενοι, πειθήνιοι χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, βορά δηλαδή στις ανάγκες του κεφαλαίου. Γι αυτό και το νομοσχέδιο καταργεί τα πτυχία όπως τα ξέραμε, δηλαδή διαλύει τη Συλλογική Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των αποφοίτων και τα αντικαθιστά από Ατομικούς Φάκελους Προσόντων μέσα από ατομικά και ευέλικτα προγράμματα σπουδών, με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, που καταργούν τα ενιαία γνωστικά αντικείμενα μετατρέποντας το πανεπιστήμιο σε ένα κέντρο κατάρτισης. Η μη συλλογική κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους εναρμονίζεται με την διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τους νέους. Αυτά μαζί με την ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας θα αποτελούν το νέο τοπίο στην εργασία. Ένα τοπίο της πιο σκληρής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της νεολαίας όπως επιτάσσει η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.
Στη βάση όλων των παραπάνω η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου θα αποτελέσει τη μάχη της γενιάς μας, που θα κρίνει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε, θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Το φοιτητικό κίνημα έχει για παρακαταθήκη τους ηρωικούς του αγώνες 40 και πλέον χρόνων και ήρθε για άλλη μια φορά η ώρα να πρωταγωνιστήσει συμπαρασύροντας ολόκληρη την κοινωνία. Να αποτελέσει τη σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής αντίστασης και θα ενοποιήσει τους επιμέρους κοινωνικούς αγώνες σε ένα πλατύ λαϊκό κίνημα ανατροπής της κυβέρνησης, του μνημονίου και όλων των αντιλαϊκών, αντιεκπαιδευτικών νόμων.

  • Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/03 ΣΤΙΣ 12:00 
ΣΤΟ ΑΜΦ. ΙΠΠΑΡΧΟΣ


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/03 ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ