Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011


ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Σ.Φ. ΦΥΣΙΚΟΥ 29/09/2011

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Οι χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην μεγάλη πανελλαδική πορεία την προηγούμενη Πέμπτη δηλώνουμε αποφασιμένοι ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας για την ανατροπή αυτής της επίθεσης που εξαπολύει κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Χαιρετίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους εκατοντάδες μαθητές που σε όλη την Ελλάδα κλείνουν τα σχολεία τους και κατεβαίνουν στο δρόμο για να βρεθούν με τις εκατοντάδες καταλήψεις σχολών πανελλαδικά, στον αγώνα μας ενάντια σε αυτήν την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας σε παιδεία-εργασία-δημοκρατία. Ο αγώνας για την παιδεία είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Η μεθοδευμένη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης που έχει χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση αλλά και των ΜΜΕ να συκοφαντήσουν το φοιτητικό κίνημα και τις πρωτοφανείς δημοκρατικές διαδικασίες των συνελεύσεων του και να το απομονώσουν από την υπόλοιπη κοινωνία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Kαταγγέλλουμε την Υπουργό Αμάθειας που θεωρώντας την Παιδεία τσιφλίκι της τόλμησε με χουντικό θράσος να απειλεί τα Πανεπιστήμια ότι θα κόψει την χρηματοδότηση τους για όλο το 2012 αν μέχρι 15 Γενάρη δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια των κυβερνητικών γκαουλάιτερ και θα απαγορέψει την έκδοση πτυχίων και την καταβολή μισθών αν μέχρι 31 Αυγούστου 2012 δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι πρυτάνεις!! Με αφορμή τις καταλήψεις μας και των αγώνα μας 15 στους 19 πρυτάνεις φτάσανε στο σημείο να μην υπογράψουν την διαπιστωτική πράξη για την εφαρμογή του νόμου. Είναι οι ίδιοι που πριν από μερικές μέρες καλούσαν τους φοιτητές να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να επιστρέψουμε στην ομαλότητα και στην εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Ο αγώνας μας θα συνεχίσει να τους φέρνει σε αδιέξοδο. Εμείς δηλώνουμε ρητά πως όποιος πανεπιστημιακός θα συμμετάσχει στις εφορευτικές επιτροπές ή θα δηλώσει υποψηφιότητα για τα συμβούλια είναι persona non gratta από τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, του πανεπιστημιακούς δασκάλους. Εμείς θα εμποδίσουμε τις διαδικασίες εκλογής θα εμποδίσουμε οποιαδήποτε διαδικασία εφαρμογής του νόμου έκτρωμα! 
 
Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της συνεχίζει την ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας. Στο Βερολίνο ο Παπανδρέου συζητά με Γερμανούς βιομήχανους, ο Βενιζέλος καλεί σε συμμόρφωση για να μαζευτούν άλλα 7 δις και στην Βουλή ψηφίζεται ο νόμος για τα χαράτσια. Την ίδια στιγμή που ο έλληνας εργαζόμενος έχει γονατίσει, με τους μισθούς που κόβονται συνεχώς με τις νέες εξαγγελίες Βενιζέλου να μιλάνε και για 20 % μείωση στους μισθούς του Δημοσίου, την φορολογία που εντείνεται, τα ανεπάληλα χαράτσια με το περιβόητο «ειδικό τέλος ακινήτων» στο οποίο εντάσσεται και το χαράτσι για το ηλεκτρικό ρεύμα, την στιγμή που ο κόσμος αγανακτεί και δεν μπορεί να πληρώσει τα σημειώματα της «έκτακτης εισφοράς» και του «ειδικού τέλους επιτηδεύματος» που είχαν ψηφιστο Μεσοπρόθεσμο. Υπολογίζεται ότι η συνολική επιβάρυνση για μια μέση οικογένεια, από αυτές που δουλεύει μόνο ο ένας, κατά το στόχο του πρωθυπουργού, με δικό της σπίτι σε μια όχι ακριβή περιοχή, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 1000 ευρώ, σε μια περίοδο που περικόπτονται βάναυσα μισθοί και συντάξεις και η ανεργία θερίζει.Όλα αυτά υπό τον εκβιασμό της χρεωκοπίας, μιας χρεωκοπίας που έχει ήδη έρθει για τον εργαζόμενο λαό. 
 
Ταυτόχρονα από κοινού κυβέρνηση και ΝΔ ετοιμάζονται να ψηφίσουν έναν προϋπολογισμό φτώχειας και εξαθλίωσης για την κοινωνική πλειοψηφία. Τον προϋπολογισμό που πέρα από όλα τα άλλα κόβει δαπάνες για την παιδεία ετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάργηση τμημάτων, επιβάλλοντας της είσοδο χορηγιών και επιχειρήσεων, στρώνοντας το έδαφος για την παγίωση προγραμμάτων σπουδών «χυλό» με κατάργηση των γνωστικών αντικειμένων. Προαναγγέλλουν κάθε πέντε μέρες νέα βάρβαρα μέτρα (απολύσεις στο δημόσιο, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, νέα φοροεπιδρομή) εκβιάζοντας το λαό ακόμα μια φορά βουλιάζοντας τον διαρκώς και κάθε μέρα στη βαθύτερη φτώχεια και εξαθλείωση.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυρίαρχη πολιτική και τα κελεύσματά της είναι ξεκάθαρα: Ένταση της λιτότητας, παραπέρα συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των εργαζόμενων και της νεολαίας, γκρέμισμα κάθε κοινωνικής παροχής. Απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, ήρθε η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να πάρει θέση δίπλα στον υπόλοιπο λαό που αγωνίζεται και μοχθεί για τη συνολική ανατροπή τους.

Οι μάσκες έπεσαν. Η πρωτοφανής συναίνεση των τριών κομμάτων αποκαλύπτει τη βαθύτερη επιδίωξη όλων των δυνάμεων του συστήματος για υπέρβαση της οικονομικής κρίσης σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Στην περίοδο της κρίσης, καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ η ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του συλλογικού εργαζόμενου, αλλά και η βίαια αλλαγή του εκπαιδευτικού υποδείγματος.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ο εκτρωματικός νόμος Διαμαντοπούλου έρχεται να αλλάξει πλήρως το χαρακτήρα του πανεπιστημίου που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το μετατρέπει πλήρως σε μία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών. Το μετατρέπει σε μία μονάδα παραγωγής άχρηστων κουρελόχαρτων- πτυχίων που δε θα έχουν καμία αξία. Ο φοιτητής υποχρεούται να τρέχει από δω και από κει σε ένα ατέρμονο κυνήγι πιστωτικών μονάδων όπου στο τέλος δε θα του παρέχει καμία γνωστική επάρκεια επί του αντικειμένου του, αλλά μία πρόσκαιρη πιστοποίηση της ικανότητάς του να εργάζεται πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μπαίνει σε μία διαδικασία συνεχούς κυνηγιού πιστωτικών μονάδων που θα δείχνουν ανά πάσα στιγμή την ικανότητά του να προσαρμόζεται, με μετρήσιμο τρόπο, στις ανάγκες της αγοράς. Για αυτό και η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών, για αυτό και η πλήρης αντικατάσταση του με πιστωτικές μονάδες. Η αντιμετώπιση της κρίσης στο πεδίο της εκπαίδευσης είναι ανάγκη και ευκαιρία για το κεφάλαιο. Ανάγκη καθώς περικόπτει «άχρηστα» έξοδα, όπως η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από το κράτος, τα δωρεάν συγγράμματα που καταργούνται, η δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών. Ανάγκη να αυξήσει τα περιθώρια κερδοφορίας του από το πανεπιστήμιο, με τις επιχειρήσεις να αλωνίζουν σε αυτό και να το χρησιμοποιούν σαν πεδίο απόλυτης κερδοφορίας. Τόσο σε επίπεδο διοίκησης του πανεπιστημίου, όσο και σε επίπεδο παρεχόμενης γνώσης, καθώς ιδιώτες θα έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούν μαθήματα και να καθορίζουν αυτοί την παρεχόμενη γνώση, ενώ ταυτόχρονα θα βγάζουν κέρδος εκμεταλλευόμενοι την άμισθη εργασία φοιτητών, μεταπτυχιακών κ.α. Ευκαιρία καθώς του δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσει πλήρως τον αυριανό εργαζόμενο, στις ανάγκες τις αγοράς. Να δημιουργήσει έναν εργαζόμενο χωρίς καμία γνωστική επάρκεια άρα φτηνό και ευέλικτο. Έναν εργαζόμενο που θέλουν να αντιστοιχήσουν πλήρως στα 592 Ε!. Αποτελεί και ευκαιρία να διαλύσει οποιαδήποτε φωνή αντίδρασης εντός του πανεπιστημίου, καθώς στο νέο πανεπιστήμιο επιχείρηση δε χωράνε δημοκρατικές διαδικασίες και φωνές αντίδρασης, που αποτελούν πολλές φορές πυροδότη για ευρύτερες κοινωνικές διαδικασίες. Για αυτό και η κατάργηση του ασύλου, ενώ με τις διαγραφές των φοιτητών και τις αλυσίδες μαθημάτων προσπαθεί να εντατικοποιήσει και να πειθαρχήσει το φοιτητικό σώμα με σκοπό αυτό να στραφεί πλήρως στον ατομικό δρόμο καθώς θα μπαίνει σε διαδικασία να επιλέξει μεταξύ των συλλογικών αγόνων και της πιθανής διαγραφής του.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει στον αγώνα διαρκείας μέχρι την ανατροπή αυτής της επίθεσης. Τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς, της γενιάς μας, δε χωράνε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Δύναμή μας είναι η συλλογικότητά μας και η μαζικότητά μας. Όλοι μαζί ενωμένοι είμαστε πολλοί, και απέναντί μας η τεχνητή πλειοψηφία της Βουλής φαντάζει πολύ μικρή. Μπορούμε να επιβάλλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις ζωές μας και το πανεπιστήμιο, αρκεί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Γι αυτό η μόνη απάντηση δε μπορεί παρά να είναι οι μαζικές μας συνελεύσεις, οι καταλήψεις και οι διαδηλώσεις. Ο ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, εν τέλει, σε σύγκρουση με μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον μας.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Πλάι μας στέκεται σχεδόν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά κυρίως οι αγωνιζόμενοι μαθητές που δεν εκβιάζονται από τις απειλές κυβέρνησης και μπαίνουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις διαρκείας μέσα από συνελεύσεις,καταλήψεις και τα συντονιστικά τους. Οι αγωνιζόμενοι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δε σκύβουν το κεφάλι απέναντι στα κελεύσματα υποταγής τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ, όλοι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που ήδη έχουν ξεκινήσει και τις δικές τους κινητοποιήσεις. Ειδικά τώρα, που και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης προκηρύσσουν κινητοποιήσεις από την έναρξη της χρονιάς, ήρθε η ώρα του από κοινού αγώνα όλης της εκπαίδευσης. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί και πρέπει να είναι κομμάτι του εργατικού κινήματος γι' αυτό και αναγνωρίζει τα κοινά του συμφέροντα με την πληττόμενη πλειοψηφία των εργαζομένων.

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!
ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε συνεχίσουμε.

Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν. Αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις. Ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία.
Δεν συναινούμε.Δεν υποχωρούμε.Δεν τρομοκρατούμαστε.Θα νικήσουμε!!!
Απαιτούμε:
  • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
  • Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα .
  • Ανατροπή του προϋπολογισμού φτώχειας και εξαθλίωσης του 2012
  • Έξοδος από ΕΕ-ΕΥΡΟ.
  • Άρνηση-Διαγραφή του Χρέους.
  • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ. Κατάργηση όλων των νόμων της παιδείας του Μνημονίου.
  • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία γιατί είναι ένα σύμφωνο σύγχρονης δουλείας
  • Ανατροπή της εγκυκλίου για την περικοπή των συγγραμμάτων. Καμία μείωση των φοιτητικών παροχών.
  • Καμία σκέψη για δύο κύκλους σπουδών, για bachelor και master και την εισαγωγή πιστωτικών μονάδων (credits)
  • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
  • Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολώνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γινεί η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαικού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Καμία επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες. Ούτε ένα ευρώ για το πασο.
  • Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
Διεκδικούμε:
    • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για όλους.
    • Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες
    • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
    • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
    • Κανένας νέος άνεργος και ανασφάλιστος. Άμεση χορήγηση χωρίς προϋποθέσεις, διπλάσιου επιδόματος ανεργίας και για όσο διάστημα κάποιος είναι άνεργος.
    • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
    • Φοιτητικός και εργατικός έλεγχος σε πανεπιστήμιο και εκπαίδευση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
  • Κατάληψη της σχολής μέχρι την διεξαγωγή νέας γενικής συνέλευσης και νέα γενική συνέλευση στις 06/10 στις 12 στο αμφ. Ίππαρχος.
  • Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης και εκλογή από αυτήν με βάση το πλήθος της συνέλευσης αιρετών και ανακλητών αντιπροσώπων για το Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
  • Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία την Παρασκευή 30/9 στις 13:00 στα Προπύλαια μαζί με τους άλλους συλλόγους και τους μαθητές
  • Συγκρότηση ανοιχτής πρωτοβουλίας φοιτητών, μεταπτυχιακών, καθηγητών και εργαζόμενων στο τμήμα.
  • Συμμετοχή σε όλες τις εξώστρεφες κινήσεις μαζί με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας. Συνεχίζουμε και οργανώνουμε κέντρο αγώνα και αντιπληροφόρησης στα Προπύλαια.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία της Τετάρτης 05/10 με προσυγκέντρωση στα Προπυλαια στις 11.00 σε συντονισμό με τους υπολοιπους φοιτητικούς συλλόγους.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο, την κοσμητεία και στο τμήμα για την απαράδεκτη απόφαση-απειλή που πιέζει τους φοιτητές για χάσιμο της εξεταστικής.