Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Δύο λόγια για την επιστράτευση


Επιστρατεύουν τα όνειρά σου και τη ζωή σου...
                                  "Τι έχεις να πεις γι' αυτό, άραγε";;;

Από σήμερα οι καθηγητές βρίσκονται σε επίταξη!86.000 ‘‘φύλλα ατομικής πρόσκλησης πολιτικής επιστράτευσης’’ είναι ήδη έτοιμα… Όσοι αρνούνται να υπακούσουν στις προσταγές τις κυβέρνησης που έχει βαλθεί να καταστρέψει και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικό πρόστιμο ή ακόμα και εκβιασμούς επιβίωσης όπως απόλυση!!!

4 επιστρατεύσεις μέσα σε λίγους μήνες.  Από τις επιστρατεύσεις των υπαλλήλων καθαριότητας που ‘‘πλήττουν τη δημόσια υγεία’’, των εργαζομένων στο μετρό που ‘‘πλήττουν τις μετακινήσεις’’ και των ναυτεργατών που ‘‘πλήττουν το εμπόριο και τον τουρισμό’’, φτάνουμε τώρα για πρώτη φορά μετά τη χούντα να μιλάμε για προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών χωρίς να έχει αποφασίσει ο κλάδος απεργία και πέρα από κάθε συνταγματική νομιμότητα.  Δηλαδή η κυβέρνηση απαγορεύει με την απόφασή της ακόμα και τη συζήτηση για απεργία. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει τέλος. Αν τους αφήσουμε, θα μας απαγορεύσουν και να σκεφτόμαστε! 

Τι άλλο μου θυμίζει η πρακτική της ‘‘πολιτικής επιστράτευσης’’; 

Με την είσοδο του 1943, οι Έλληνες εκτός από την πείνα και την καταπίεση, αντιμετώπιζαν και τον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης. Η διαταγή  για την επιστράτευση των Ελλήνων δόθηκε από Γερμανό στρατηγό στην εφημερίδα ‘‘Γερμανικά Νέα’’. Οι κατοχικές δυνάμεις σκόπευαν να στείλουν κόσμο στη Γερμανία για να δουλέψει σε καταναγκαστικά έργα. Η αντίδραση των δοκιμαζόμενων Ελλήνων υπήρξε ακαριαία. Την επόμενη μέρα της διαταγής χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας βροντοφωνάζοντας ‘‘Κάτω η επιστράτευση’’. Κατά τις συγκρούσεις με τον αστυνομικό κλοιό και τους Ιταλούς καραμπινιέρους τρεις διαδηλωτές σκοτώνονται και τριάντα τραυματίζονται σοβαρά.
     
Όπως τονίζεται και σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ(Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ‘‘η προληπτική αυτή επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι μια ακραία αντισυνταγματική απόφαση που δεν στηρίζεται σε καμία εθνική ή διεθνή νομοθεσία’’. Ακόμη και στη Γερμανία ,η οποία προβάλλεται ως χώρα-πρότυπο ανάπτυξης, οι δάσκαλοι απεργούν για μια βδομάδα ζητώντας μισθολογικές αυξήσεις και λιγότερες ώρες εργασίας. Μάλλον εκεί δεν απειλείται η δημόσια τάξη και η οικονομική ζωή της χώρας από την απεργία εν μέσω εξετάσεων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αισθάνεται ότι απειλείται από τις αγώνες των κλάδων που ο ένας μετά τον άλλο κηρύσσουν απεργία. Φοβάται ότι από μια φαινομενική ακινησία ‘‘μια σπίθα θα ανάψει φωτιά στον κάμπο’’. Για αυτό προσπαθεί να στρέψει τον κόσμο εναντίον των ‘‘βολεμένων εκπαιδευτικών που δεν σέβονται την αγωνία των παιδιών’’ και τους οποίους η κυβέρνηση τρομοκρατεί με την επιστράτευσή τους. 

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τις απειλές για απολύσεις 10.000 αναπληρωτών καθηγητών, το πάγωμα προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών, την μείωση του προϋπολογισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης… Μα και πώς να ξεχάσουμε την καθημερινή τρομοκρατία τους με την ανεργία να έχει φτάσει το 67% στους νέους και εμάς τους ίδιους να βλέπουμε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών μας… 

Αυτή τη μάχη για το μέλλον και τις ζωές μας δεν μπορούμε παρά να την δώσουμε όλοι μαζί. Για αυτό δεν μπορούμε να δείξουμε απλά την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εκπαιδευτικών αλλά να συμμετέχουμε ενεργά και μαχητικά σε αυτόν.