Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ


Για άλλη μια φορά οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για πολεμική επέμβαση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα ανθρωπιστικούς λόγους. Τα γνωστά κοράκια των ΗΠΑ με κύριο σύμμαχο τη Γαλλία και τη κυβέρνηση Ολάντ (ναι αυτή που η εκλογή της φύσηξε αέρα αλλαγής στην Ευρώπη σύμφωνα με την αυγή), αλλά και τη Τουρκία είναι έτοιμα να κηρύξουν ένα νέο αιματοκύλισμα μετά τα τόσα της πλούσιας καριέρας τους με τελευταίο θύμα τη Λιβύη.

Τα ιδεολογήματα τους για να στηρίξουν αυτή την επίθεση μοιάζουν πιο γυμνά από ποτέ. Κανείς δε πείθεται ότι οι ΗΠΑ και οι λοιποί σύμμαχοι εμπλέκονται εκ νέου σε πολεμική επιχείρηση για ανθρωπιστικούς λόγους. Ένας αφελής θα μπορούσε να πει ότι αν ήταν αυτός ο λόγος, άμεση θα ήταν η επέμβαση για παράδειγμα στην Αίγυπτο. Πόσο μάλλον αδυνατεί να μας πείσει για την ανθρωπιστική του συνείδηση ο Τούρκος πρόεδρος που προ τριμήνου έβαψε στο αίμα τη λαϊκή εξέγερση στη πλατεία Ταξίμ.

Οι λόγοι που επιλέγει η Αμερικανική αστική τάξη να εμπλακεί στη διαμάχη που έχει ανοίξει στη Συρία είναι ξεκάθαρα οικονομικοί και γεωστρατηγικοί . Σύνηθες φαινόμενο στο καπιταλισμό η επέκταση των αγορών σε τρίτες χώρες για τη μεγιστοποίηση του κέρδους, με ταυτόχρονη εγκαθίδρυση κυβερνήσεων φερέφωνων που υπακούουν τα συμφέροντα της ιμπεριαλιστικής δύναμης που απόκτα «προβάδισμα» στην συγκεκριμένη χώρα. Ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου η καπιταλιστική κρίση καθιστά μεγάλα κομμάτια του κεφαλαίου αδρανή, υπάρχει έντονη αναζήτηση για το που μπορούν αυτά να τοποθετηθούν και διαχρονικά μια πολεμική σύρραξη υπηρετεί τέτοιους σκοπούς.

Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση με δηλώσεις αξιωματούχων της (πχ Βενιζέλου) έρχεται να προετοιμάσει το έδαφος για την όποια συμμετοχή της Ελλάδας στην επέμβαση. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμευμένη από τις πολιτικές συμμαχίες που έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ισραήλ κλπ) αλλά και μερικώς εξυπηρετώντας τις επιλογές κομματιού της αστικής τάξης που φιλοδοξεί να πάρει κομμάτι από τα μετέπειτα λάφυρα, έρχεται αυτή τη περίοδο και τοποθετεί το λαό σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Με τη μεσόγειο να μυρίζει μπαρούτι και όσο η κρίση οξύνεται ευρίτερες πολεμικές συρράξεις γίνονται πιο πιθανό σενάριο. Χωρίς σε όλα αυτά να υπολογίζουμε το ίδιο το κόστος της συμμετοχής στη πολεμική επιχείριση.

Από την άλλη πλευρά ο λαός της Συρίας δεν έχει ανάγκη από τέτοιους προστάτες. Είναι ικανός να διεκδικήσει για τον εαυτό του, να ανατρέψει ξένους και ντόπιους δυνάστες και να είναι κυρίαρχος στο τόπο του. Δικό μας χρέος για να βρεθούμε στο πλευρό του συριακού λαού είναι η ανατροπή της θλιβερής κυβέρνησης Σαμαρά, της τρόικας η μάχη για την έξοδο από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, την αντικαπιταλιστική ανατροπή έτσι ώστε να ζήσουμε μια νέα άνοιξη των λαών.

Δήλωσε η αυθεντία στην οικονομία και τις επιχειρήσεις Paul Farrell κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. ”Βαθιά μέσα μας αγαπάμε τον πόλεμο. Θέλουμε πόλεμο. Τον έχουμε ανάγκη. Απολαύστε το. Ευδοκιμούμε στον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι στα γονίδιά μας, βαθιά στο DNA μας. Ο πόλεμος διεγείρει την οικονομία μας. Ο πόλεμος οδηγεί το επιχειρηματικό πνεύμα μας. Ο πόλεμος συγκινεί την αμερικανική ψυχή. Ας το παραδεχτούμε, έχουμε μια ερωτική σχέση με τον πόλεμο.“