Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΚΑΝΕ!

29 Φοιτητές μπήκαν σε δωμάτια στις εστίες μετά από κινητοποιήσεις του συλλόγου!
Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ Σ.Ο.Φ.Ε.Π.Α ΝΙΚΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ο σύλλογος οικοτρόφων της Φ.Ε.Π.Α (φοιτητική εστία πανεπιστημίου Αθηνών) έχοντας στο πλευρό του την έμπρακτη στήριξη μιας σειράς φοιτητικών συλλόγων σε όλο το ΕΚΠΑ, έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε μια καταπληκτική κι εν τέλει νικηφόρα μάχη! Μέσα από τη γενική του συνέλευση, ο σύλλογος αποφάσισε να διεκδικήσει τα δωμάτια του 6ου ορόφου της εστίας, ώστε αυτά να δοθούν στους φοιτητές από την επαρχεία που έχουν ανάγκη για δημόσια και δωρεάν στέγαση για να μπορέσουν να σπουδάσουν. Ως τώρα, το Πανεπιστήμιο με βάση τη σύμβαση του 2004 τα δωμάτια του 6ου ορόφου, τα χρησιμοποιούσε ως ξενοδοχείο “φιλοξενώντας” επί πληρωμή, διάφορα μέλη ΔΕΠ και ημετέρους, αφήνοντας ταυτόχρονα εκτός εστιών φοιτητές με πενιχρά εισοδήματα. Αυτή η κατάσταση προφανώς και δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί κομμάτι της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου μέσα στην εστία, που από τη μία αντιτίθεται στο χαρακτήρα της φοιτητική μέριμνας και αφετέρου παγιώνει λογικές κέρδους. Έτσι, την ώρα που στο ΕΚΠΑ εκτός εστιών μένουν 200 παιδιά, η κατάκτηση του 6ου ορόφου εκτός του ότι θα έδινε τη δυνατότητα σε κάποιους φοιτητές να σπουδάσουν, δίνει ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα στη διοίκηση του πανεπιστημίου ότι δεν θα βρει ανοικτό το δρόμο προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εστίας (ενοίκια, εργολαβίες, κτλ)! Οι φοιτητικές εστίες πραγματώνουν το για μας αυτονόητο δικαίωμα στα παιδιά της εργατικής τάξης να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε πεδίο κερδοφορίας για κάποιον ιδιώτη!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΙΚΑΝΕ!    
      
Ο σύλλογος οικοτρόφων της ΦΕΠΑ, με συνέλευσή του την Τετάρτη 12/2 πίεσε το πανεπιστήμιο και κατάφερε αρχικά, αυτό να δεχτεί να δώσει 10 δωμάτια, τα οποία μετά την παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου οικοτρόφων στην πρυτανεία την Πέμπτη 20/2 και την πίεση της ενδεχόμενης κατάληψης στη δ/νση της εστίας έγιναν 16 με απόφαση της Συγκλήτου την Παρασκευή 21/2. Βέβαια όταν είναι τόσο αυξημένες οι ανάγκες δεν μπορείς να χαρίζεις ούτε ένα δωμάτιο! Έτσι, ο σύλλογος συνέχισε τη κατάληψη στη διεύθυνση της εστίας, άνοιξε το ζήτημα στους φοιτητικούς συλλόγους του ΕΚΠΑ αλλά και σε όλη τη τοπική κοινωνία του Ζωγράφου, έκανε ξεκάθαρο πως ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλου του φοιτητικού κινήματος και με νέα συνέλευση που πραγματοποίησε τη Τρίτη 25/2 αποφάσισε να καταλάβει ο ίδιος τον 6ο όροφο στο σύνολό του, να πάρει στα χέρια του τις λίστες με τις αιτήσεις για στέγαση, να οργανώσει εφορεία και εν τέλει τη Παρασκευή 28/2 να κάνει κλήρωση και να δώσει κλειδιά σε 29 φοιτητές! Οι αντιδράσεις προφανώς και δεν ήταν λίγες, με μεγαλοκαθηγητάδες των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν να προσπαθούν να σπάσουν την κατάληψη, τον πρύτανη να απειλεί με πειθαρχικές διώξεις τον σύλλογο και τις καθεστωτικές δυνάμεις ακόμα κι εντός του συλλόγου οικοτρόφων να παπαγαλίζουν σωρεία ψεμάτων και κατηγοριών απέναντι ακόμα και στον ίδιο το σύλλογο.

Το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει! Η ίδια η πραγματικότητα μας αποδεικνύει ότι οι αγώνες, όταν είναι οργανωμένοι, όταν περνάνε μέσα από τους συλλογικούς μας φορείς, όταν συντονίζονται κι ενώνουν κι όταν δίνονται με μαζικότητα κι αποφασιστικότητα, τότε έχουν αποτέλεσμα, μετράνε νίκες και βελτιώνουν τη ζωή μας. Γι’ αυτόν το λόγο, η ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να ξαναβγεί το φοιτητικό κίνημα μπροστά, να κάνει δική του υπόθεση τόσο την πάλη για κατακτήσεις εντός των ιδρυμάτων για να μπορούμε να σπουδάζουμε, για να μη δώσουμε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας, αλλά και την πάλη για τη συνολική ανατροπή, για μόρφωση, για δουλειά, για την επιβολή των σύγχρονων αναγκών μας. Θα πει κανείς ότι 29 φοιτητές είναι ελάχιστοι μπροστά στις χιλιάδες που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους ή πετιούνται έξω από τους οικονομικούς φραγμούς και δεν φτάνουν ποτέ στα πανεπιστήμια. Εμείς συμφωνούμε και προσθέτουμε ότι και η πιο μικρή νίκη απειλείται ανά πάσα στιγμή από το υπουργείο και την κυβέρνηση. Οι δυσκολίες είναι γνωστές αλλά μας δείχνουν το δρόμο για τον αγώνα μας. Δεν αρκεί να βρουν δωμάτια 29 συνάδελφοι μας, χρειάζεται συνολικά να παλέψουμε ώστε να μπορούν όλοι να σπουδάζουν δωρεάν! Δεν αρκεί να συγκρουστούμε με τη διεύθυνση των εστιών και τη λιτότητα μες τις σχολές μας. Χρειάζεται να δώσουμε μάχη ενάντια στην αποπληρωμή του χρέους και τους προϋπολογισμούς-τσεκούρια που χτυπάνε κάθε δημόσιο αγαθό για να χορτάσουν τις τράπεζες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Χρειάζεται να σηκώσουμε κεφάλι απέναντι στους μπαμπούλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που προωθούν αυτά τα μέτρα. Αντίθετα σε ότι μας λένε, η εξαθλίωση έρχεται όσο μένουμε κολλημένοι πάνω τους!

Σε αυτή τη λογική, παίρνουμε παράδειγμα από τη δράση του συλλόγου οικοτρόφων της Φ.Ε.Π.Α! Δεν μένουμε πια σε μια στείρα διαμαρτυρία, αλλά επιβάλλουμε τις ανάγκες μας,  δίνοντας τη μάχη για συνολική ρήξη με την πολιτική που κυβέρνηση - Ε.Ε - Δ.Ν.Τ επιβάλλουν.
ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ!