Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο τύπου ΣΦ Φυσικού 7/9/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική  που  τσακίζει κάθε δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση, καταστρατηγεί τις λαϊκές ελευθερίες, ενώ από την άλλη ξένο και ντόπιο κεφάλαιο πλουτίζουν στις πλάτες μας. Η επίθεση όμως δε σταματάει εδώ καθώς κυβέρνηση και τρόικα έρχονται να επιβάλλουν νέα επώδυνα μέτρα. Σύμμαχός τους οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της Γ.Σ.Σ.Ε. και της Α.ΔΕ.ΔΥ.  Μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Σ.Σ.Ε. των 586 ευρώ έχει την υπογραφή της Γ.Σ.Ε.Ε.
Κάθε φοιτητικός σύλλογος μαζί με κάθε εργαζόμενο, κάθε αγωνιστικό σωματείο, επιτροπή αγώνα, και πρωτοβουλία πρέπει να γίνουμε ένα πραγματικό ποτάμι ανατροπής, βάζοντας τη δική μας σφραγίδα σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κόντρα στην επίθεση. Επίθεση που προφανώς δε θα άφηνε το πανεπιστήμιο ανέγγιχτο, όπως ξεκίνησε με το νόμο Διαμαντοπούλου και το σχέδιο Αθηνά, συνεχίστηκε με τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων και τώρα σειρά έχουν οι διαγραφές φοιτητών που συνδέονται με τις πρόσφατες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και είναι κομμάτι ενός νόμου που με τη ψήφισή του πυροδότησε το φοιτητικό κίνημα.
 Σε μια κατάσταση που τα πανεπιστήμια βρίσκονται υπό διάλυση με στόχο να καρποφορήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο στο καμένο έδαφος, το υπουργείο αντιμετωπίζει ως πρόβλημα τους "λιμνάζοντες" φοιτητές και όχι τη βασική αδυναμία λειτουργίας πολλών πτυχών των ιδρυμάτων. Για μας λοιπόν πρόβλημα δεν είναι κανένας συνάδελφος μας. Πρόβλημα είναι η πολιτική του υπουργείου της κυβέρνησης και της ΕΕ που διαλύει κάθε φοιτητική παροχή, μας οδηγεί στο να παρατήσουμε τις σπουδές μας λόγω οικονομικών δυσκολιών, μας οδηγεί στη μετανάστευση και στην ανεργία.
 Τι εν τέλει είναι βάρος για την πρόσβαση στις δωρεάν σπουδές και τι πραγματικά εμποδίζει τους φοιτητές να σπουδάζουν? Μήπως είναι αυτή η κανιβαλική πολιτική που προωθούν κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ όλα αυτά χρόνια και που έχει φέρει τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο απόγειο της εξαθλίωσης? Μήπως είναι η συνολική επίθεση στην εκπαίδευση που προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το πανεπιστήμιο των λίγων και εκλεκτών? Μήπως το γεγονός ότι τεράστια ποσά περιουσίας του πανεπιστημίου  κλάπηκε μέσα σε μια νύχτα με το λεγόμενο PSI για να πραγματοποιηθεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών?
 Όχι?  Μήπως τότε φταίει το ότι με βάση όλη αυτή την κατάσταση το κόστος σπουδών μετακυλύεται στους φοιτητές? Ας βάλουμε όλοι λίγο το χέρι στην τσέπη για να λειτουργούν τα εργαστήρια, για να έχουμε θέρμανση στα αμφιθέατρα, για να μπορούμε να έχουμε αναλώσιμα και εξοπλισμό... Μήπως φταίει το ότι όλο και πιο έντονα μπαίνουν οικονομικά κριτήρια στις φοιτητικές παροχές? Μήπως φταίει η ιδιωτικοποίηση πολλών πλευρών της λειτουργίας του πανεπιστημίου? Μήπως το ότι παρά το πάσο η τιμή του εισιτηρίου στα ΜΜΜ διαρκώς αυξάνεται? Μήπως όλα αυτά μας ωθούν στο να δουλεύουμε από πριν καν μπούμε σε κάποια σχολή και μάλιστα με τις χειρότερες συνθήκες, ελαστικά και ανασφάλιστα? Μήπως τον έλληνα φορολογούμενο τον βαραίνει περισσότερο το να πληρώνει εργολαβίες για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη θέρμανση αφού αποδεδειγμένα κοστίζουν πολύ περισσότερο από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία? Αυτούς τους εργαζόμενους που δεν ήταν «ωφέλιμοι» και γι’ αυτό βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν…
 Συμπεράσματα? Το ένα είναι ότι οι διαγραφές έχουν σαν μόνο στόχο να πετάξουν έξω από το αμφιθέατρο τους φοιτητές με οικονομικά προβλήματα .Το άλλο είναι ότι με τις διαγραφές αυξάνεται στο φοιτητικό σώμα τόσο πολύ η εντατικοποίηση και η λογική του ατομικού δρόμου που καταλήγει στο ότι ο καθένας φοιτητής πρέπει να κοιτάξει να συμβιβαστεί σε αυτή τη κατάσταση ή στη καλύτερη να παλέψει μόνος του με αποτέλεσμα και να χάσει. Κανένας λόγος για συλλογικό αγώνα οργανωμένο από τους φοιτητές για τον εαυτό τους. Μαθαίνουμε να κυνηγάμε μια ζωή μαθήματα, πιστοποιήσεις και εξειδικεύσεις πατώντας πάνω στους άλλους μπας και επιβιώσουμε. Πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα από τη σκοπιά των διαγραφών όχι μόνο του τι φέρνει τώρα και για ποιον αλλά και τι διαμορφώνει για το αύριο. Άρα όχι απλά να μη διαγραφεί κανείς αλλά να αποσυρθούν και τα όρια φοίτησης συνολικά.
 Μπαίνοντας στις σχολές ερχόμαστε αντιμέτωποι και με μία νέα πραγματικότητα ή καλύτερα με έναν νέο παραλογισμό. Ενώ παντού υπάρχουν σκουπίδια 3μηνών λόγω της απόλυσης των καθαριστριών του ΕΚΠΑ το πανεπιστήμιο προσλαμβάνει ιδιωτική εταιρεία security. Άρα η επιβολή της νομιμότητας και η διάλυση των συλλογικών διαδικασιών  είναι πιο σημαντικά  για την κυβέρνηση παρά η υγεία των φοιτητών. Η ιδιωτική αστυνομία όπως τη χαρακτηρίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έρχεται ξεκάθαρα να ριζώσει στις νέες γενιές των φοιτητών. Έρχονται να εγγράψουν στο ιδεολογικό μας DNA πως το άσυλο είναι κάτι που θα ακούμε στα τριήμερα του πολυτεχνείου, πως όλα θα λειτουργούν με βάση τους νόμους του κέρδους και οι συλλογικοί αγώνες, η επιβολή των δικαιωμάτων μας, η κοινωνικοπολιτική ζύμωση και η απειθαρχία δεν έχουν χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο. Δε μας λένε όμως για τις πλήρως ελεγχόμενες και σχεδιασμένες εισβολές και κλοπές που πραγματοποιήθηκαν πέρσι σε εργαστήρια, γραφεία και βιβλιοθήκες μετά τις διαθεσιμότητες των φυλάκων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με τους εργαζόμενους οφείλουν να διώξουν κάθε εργολαβία είτε είναι στη φύλαξη, τη σίτιση ή την καθαριότητα. Θέλουμε το πανεπιστήμιο να επαναπροσλάβει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία του με αξιοπρεπή μισθό, μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Απαιτούμε μάλιστα να γίνει αύξηση προσωπικού καθώς το υπάρχον δυναμικό δεν επαρκεί.
 Η επίθεση του κεφαλαίου στην προσπάθεια ξεπεράσματος της δομικής του κρίσης επεκτείνεται και σε διεθνές επίπεδο. Η κρίση, οι εμφύλιοι και οι επεμβάσεις στη μέση Ανατολή αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ουκρανία έρχονται να αποδείξουν πως ένας ολόκληρος λαός υποφέρει λόγω της γεωστρατηγικής και ενεργειακής σημασίας της χώρας του. Ε.Ε. και Η.Π.Α. δε διστάζουν να οδηγήσουν ένα λαό σε εμφύλιο για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Η αντίσταση του λαού της Ουκρανίας απέναντι στους φασίστες είναι ηρωική και δείχνει πως κάθε λαός πρέπει να παλεύει για την αυτοδιάθεσή του και την κυριαρχία στον τόπο του.
  
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :

·                  Κατάληψη της κοσμητείας από τη Δευτέρα 8/9 μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση. Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθεί λύση στα τεράστιο πρόβλημα της καθαριότητας καθώς και της αδυναμίας λειτουργίας των γραμματειών, όπως περιγράφουμε στο πλαίσιο πάλης.
·                  Κατάληψη της μηχανοργάνωσης του ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 8/9 μέχρι την επόμενη γενική συνέλευση. Μπλοκάρισμα στην πράξη κάθε προσπάθειας εφαρμογής του μέτρου των διαγραφών.
·                  Παράσταση διαμαρτυρίας στους χώρους που εργάζονται οι υπάλληλοι της εταιρίας security. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποχωρήσουν από κάθε χώρο του Πανεπιστημίου.
·                  Συμμετοχή στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/9 στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με μαθητές καθώς και στην πορεία προς την Ουκρανική Πρεσβεία στις 18:30 με προσυγκέντρωση στην Πανόρμου.