Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Αντί Καλωσορίσματος Λοιπόν

Αντί καλωσορίσματος λοιπόν...
«Αν δηλαδή ένας φοιτητής αρνείται να επιδείξει ταυτότητα δε θα φωνάξω προφανώς την αστυνομία. Αν όμως πάει μια ομάδα να κάνει επεισόδια και να τα σπάσει όλα αναγκαστικά θα την καλέσω. Πρέπει να προστατευθεί επιτέλους το πανεπιστήμιο».


Σύμφωνα λοιπόν με το νέο μας πρύτανη, γνωστόν σε όλους μας για την διασφάλιση των επιχειρηματικών και κυβερνητικών συμφερόντων εντός των σχολών μας χρόνια τώρα, αγαπητό κο. Φορτσάκη, αυτά είναι τα άμεσα προβλήματα για τα οποία πρέπει να φροντίσει αυτός, το υπουργείο (παρα)παιδείας και η κυβέρνηση να δώσουν λύση! Το ζήτημα για αυτούς είναι υποτίθεται «τα ναρκωτικά, το λαθρεμπόριο, οι καταστροφές, οι κλοπές και οι ληστείες που συμβαίνουν ακόμη και μέσα στην Πανεπιστημιούπολη». Γι αυτούς τους λόγους, αυτά που πρέπει να γίνουν στο ΕΚΠΑ δεν είναι άλλα από την εγκατάσταση face control και εταιριών security για να προστατεύεται έτσι το πανεπιστήμιο σε περίπτωση όπου «πάει μια ομάδα να κάνει επεισόδια και να τα σπάσει όλα». Πέρα όμως του ότι “ξεχνάει” ο κος. Φορτσάκης να αναφέρει πως η εγκληματικότητα στους χώρους του πανεπιστημίου είναι κατά 99% λιγότερη σε σχέση με αυτήν στην υπόλοιπη κοινωνία, ξεχνάει θα λέγαμε εμείς και μάλλον όχι τόσο τυχαία, να μιλήσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντός των σχολών μας, μετά από μια σειρά μέτρων που αυτός και οι λοιποί εντολοδόχοι της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την ανώτατη εκπαίδευση.

“Ξενχάει” να μας πει, πως δεν υπάρχει μία τουαλέτα στη Φυσικομαθηματική σχολή, την οποία να μπορεί να χρησιμοποιήσει άνθρωπος! Οι καθαρίστριες του ΕΚΠΑ, εργαζόμενες σε μία ακόμα από τις πολλές εργολαβίες που κερδοφορούν στο εσωτερικό του πανεπιστημίου χρόνια τώρα, βρίσκονται ακόμα μακριά από τις δουλειές τους γιατί ο εργολάβος για χρόνια παρέμενε παράνομα στο ίδρυμα και για να μη βγει στη φόρα, μέσα σε μια νύχτα, η προηγούμενη πρυτανική αρχή, τον απομάκρυνε, αφήνοντας 150 εργαζόμενες χωρίς δουλειά και τις σχολές μας στη βρωμιά και τη δυσωδία. Κι η αντιπρόταση του πανεπιστημίου; Να δουλεύουν οι καθαριστές, το 30% του χρόνου που δούλευαν για 2,20 ευρώ την ώρα ώσπου να οριστεί ο νέος εργολάβος. Προφανώς, το γεγονός πως αν οι εργαζόμενοι γίνονταν μόνιμο προσωπικό του πανεπιστημίου, θα είχαν σταθερή δουλειά και θα κόστιζαν στο πανεπίστημιο 40% λιγότερο σε σχέση με πριν, φαίνεται να μην απασχολεί τη διοίκηση του πανεπιστημίου, μιας και αυτή, η μόνη έγνοια που έχει είναι το πως θα ξεπουλάει πτυχές της λειτουργίας του για να κερδοφορούν οι εκάστοτε εργολάβοι.

“Ξεχνάει” να μας πει, γιατί είναι όλες μας οι γραμματείες σχεδόν άδειες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ακόμα σε αυτές, πρέπει να εργάζονται 10 και 12 ώρες για να βγάλουν τη δουλειά. Ένας χρόνος κοντεύει από τη μεγαλειώδη απεργία των δοικητικών υπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις τους. Απολύσεις που η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει με μόνα της κριτήρια την υλοποίηση των επιταγών της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ για περικοπές στο δημόσιο, αλλά και την ολοένα εντεινόμενη υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στο φόντο πάντα του ξεπουλήματός του και της επιχειρηματικής του ανασυγκρότησης. Τη μετατροπή με λίγα λόγια του πανεπιστημίου σε ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο την ίδια ώρα που ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της νεολαίας που βάζουν να πληρώσει για μια κρίση που δεν είναι δική της, πετιούνται έξω από το πανεπιστήμιο.


“Ξεχνάει” επίσης λοιπόν, πως σύμφωνα με τα κυβερνητικά επιτελεία, 180.000 φοιτητές θα διαγραφούν άμεσα! Και προφανώς όποιος θα μπαίνει πλέον σε μια σχολή, θα έχει 6 χρόνια στη διάθεση του να την ολοκληρώσει μιας και διαφορετικά “θίγεται (sic) το κύρος του πανεπιστημίου”. Γιατί όμως διαγραφές φοιτητών; Μήπως κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο οι αιώνιοι; Μάλλον όχι και μάλλον τίποτα περισσότερο από μια κόλλα αναφοράς στην εξεταστική. Μάλλον λοιπόν, κριτήριο και εδώ για τους κυβερνόντες και τα δουλικά τους, δεν είναι παρά η διαμόρφωση του πανεπιστημίου σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι “ελεύθερο” να χρηματοδοτείται από οποιονδήποτε, σε κάθε περίπτωση δε γίνεται να μη βλέπει τους φοιτητές του με ανταποδοτικούς όρους. Που θα πει, “φίλε σου δίνω τόσα για να μπορείς να υπάρχεις, αλλά θα υπάρχεις όπως θέλω εγώ”. Και άρα δε θα είσαι φοιτητής - νέος επιστήμονας, αλλά φοιτητής - γρανάζι σε μια κερδοφόρα για κάποιους λίγους υπόθεση.


Ένα πανεπιστήμιο από το οποίο μάλιστα, η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας θα αποκλείεται! Χαρακτηριστικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα μέτρα που περνάνε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου πάνω από το 50% των μαθητών, φαίνεται να εγκαταλείπει το γενικό λύκειο και να στρέφεται στην τεχνική κι επαγγελματική εκπαίδευση, με τη μαθητεία (άμισθη εργασία σα να λέμε) σε πρωτεύοντα ρόλο.

Για αυτό λοιπόν, σαν Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, κρίνουμε επιτακτικό το επόμενο διάστημα, οι φοιτητικοί σύλλογοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους! Μέσα από το ζωντάνεμα τους και την ανασυγκρότησή τους, να οργανώσουν εστίες αντίστασης αλλά και επιβολής των αναγκών τους μέσα κι έξω από τις σχολές. Να αρνηθούμε τόσο το “παλιό” που ποτέ δεν απάντησε στις πραγματικές μας ανάγκες, να αρνηθούμε αυτό που προσπαθούν να μας επιβάλουν, φορτώνοντας την κρίση τους στις δικές μας πλάτες, και να παλέψουμε για όλα όσα εμείς χρειαζόμαστε για να ζήσουμε και να σπουδάσουμε με αξιοπρέπεια. Καλούμε λοιπόν όλους μας τους συναδέλφους που πλήττονται από αυτή τη κατάσταση, να γυρίσουν την πλάτη σε πρυτάνεις, κοσμήτορες, υπουργούς και κυβερνήσεις και να οργανωθούμε μέσα από τους συλλόγους και τις γενικές μας συνελεύσεις ώστε να επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες. Έτσι ώστε όχι απλά να μην διαγραφεί ούτε ένας φοιτητής, αλλά να τους γκρεμίσουμε συνολικά τα σχέδια που έχουν για τις σχολές και το μέλλον μας.

Το δικαίωμά μας στις σπουδές δεν θα μας το στερήσει κανείς! Έτσι την ώρα που παλεύουμε ενάντια στις διαγραφές, παλεύουμε και για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, φοιτητικό μισθό, οικονομικά επιδόματα, ελεύθερο χρόνο και ανθρώπινους όρους για οποιονδήποτε επιθυμεί να σπουδάσει.

Στον μεσαίωνα που μας διαμορφώνουν, η απάντηση μας θα πρέπει να είναι συνολική.
Ή θα ζήσουμε μες στην ανεργία, την επισφάλεια, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα 400 ευρώ και θα δούμε τις σχολές μας να γίνονται Α.Ε. ή που θα σηκώσουμε το ανάστημά μας και θα επιβάλλουμε συλλογικά τις ανάγκες μας.



ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

Ε.Α.Α.Κ   Σ.Θ.Ε.