Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Αθήνα, πόλη εχθρική για τον Ομπάμα


Φτάσαμε λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοέμβρη. Μιας επίσκεψης χρονικά τοποθετημένης πάνω στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η χρονική τοποθέτηση αυτή δεν είναι τυχαία και έχει συγκεκριμένο σκοπό την συμβολική αμαύρωση της εξέγερσης του πολυτεχνείου αλλά κυρίαρχα την διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Πως όμως συνδέεται η εμπλοκή των ΗΠΑ με το πολυτεχνείο του ’73;

Η Αμερική ήταν αυτή που από κοινού με την ντόπια αστική τάξη έδωσε άδεια στους φασίστες του στρατού να παρελαύνουν στους δρόμους της χώρας, ήταν αυτή που όπλισε τα χέρια τους, ήταν αυτή υπεύθυνη για τα βάσανα του λαού μας κατά τη περίοδο της μαύρης επταετίας. Στόχος των ΗΠΑ και του εδώ κεφαλαίου ήταν να τσακιστεί το ιδιαίτερα ισχυρό εκείνη την περίοδο εργατικό κίνημα, ώστε να αρχίσει η πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού στα πρότυπα που επέβαλλε ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός.

Όμως οι λαοί ανά τον κόσμο είχαν, έχουν, και θα έχουν πάντα συγκεκριμένη απάντηση σε αυτή την πολιτική!

Από την Σόλωνος και την Πατησίων το ‘73, από τα πανεπιστήμια στην Αμερική το ‘60, από τους δρόμους της φωτιάς στο Παρίσι το Μάη του ‘68,  από τα χαλάσματα στη ζώνη του θανάτου στη Γάζα,  από τα υψίπεδα που μάχονται οι Κούρδοι και Κούρδισσες ήρωες στη Ροζάβα και από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία της ταξικής πάλης που ξεπήδησαν αντιιμπεριαλιστικά – λαϊκά κινήματα, το σύνθημα “λευτεριά στο λαό – θάνατος στο φασισμό”, ειπωμένο σε διαφορετικές γλώσσες, αναιρούσε τις χιλιομετρικές και πολιτισμικές αποστάσεις και ενοποιούσε τους λαούς στη βάση των κοινών υλικών τους συμφερόντων.

Μέσω αυτού του συμβολισμού έρχεται ο Ομπάμα να παίξει το ρόλο του εγγυητή των συμφερόντων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Συγκεκριμένα, έρχεται με ατζέντα το προσφυγικό ζήτημα και την γεωπολιτική κυριαρχία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, το χρέος και την οικονομία καθώς και την εγκαθίδρυση διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

Γεωπολιτική κυριαρχία – Προσφυγικό ζήτημα

Με φόντο τις καθημερινές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στο αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  ο Ομπάμα έρχεται να ενδυναμώσει την κυριαρχία του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τον πλήρη έλεγχο των χωρών που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Έρχεται να ξεκαθαρίσει τη συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας μέσω του ΝΑΤΟ και μέσω του οποίου μπορεί να επέμβει όπου και όπως επιθυμεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και την κυριαρχία τους. Και ξέρουμε πολύ καλά τι αποτέλεσμα έχουν αυτές οι επεμβάσεις, κυρίως σε ανθρώπινες ζωές…

Σίγουρα η κουβέντα θα κυλήσει γύρω από το προσφυγικό ζήτημα ... Είναι όμως κοροϊδία η  όποια φιλοπροσφυγική πολιτική ευαγγελίζονται πως ακολουθούν, ενώ οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ και σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτοί που δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα του 21ου αιώνα.. Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η Αμερική είναι η κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, έτσι ώστε να στελεχώσουν την παραγωγή της Ευρώπης ως φθηνό εργατικό δυναμικό, καταρτισμένο επιστημονικά, αλλά και να βρεθεί μια κοινή στρατηγική διαρκούς ελέγχου των περισσευούμενων πληθυσμών που γεννούν οι πόλεμοί τους. Σχεδιασμός για την Ελλάδα είναι να αποτελέσει δεξαμενή προσφύγων χωρίς να τους ενδιαφέρει με ποιο τρόπο ζουν και επιβιώνουν αλλά πόσο καλή είναι η κάνουλα που επιτρέπει την εκροή των προσφύγων στην αγορά της κεντρικής Ευρώπης.

Μια Ευρώπη όπου οι λαοί της υπομένουν την λιτότητα, αποτέλεσμα ενός χρέους που δεν είναι δικό τους!

Ο Ομπάμα επισκέπτεται για να επικροτήσει τα μέτρα λιτότητας και την εφαρμογή τους. Δηλαδή της πολιτικής της λιτότητας και των μνημονίων που επιβάλλουν το ΔΝΤ και η ΕΕ. Δεν έρχεται ως ο σωτήρας που θα μας σώσει από το χρέος, αλλά ως εγγυητής αποπληρωμής αυτού. Έρχεται να διασφαλίσει ότι μέσω υπαρχόντων και νέων μνημονίων το χρέος θα αποπληρωθεί από τον πληττόμενο λαό ο οποίος θα πάρει στις πλάτες του τις διαλυόμενες τράπεζες και το υπό κατάρρευση δημοσιονομικό σύστημα.

Συνέχεια της επίσκεψης αποτελεί η πλήρης εγκαθίδρυση των διεθνών συμμαχιών  σε οικονομικό επίπεδο μέσω παγκόσμιων εμπορικών συμφωνιών. Πιο συγκεκριμένα μέσω της προώθησης του  ΤΤΙP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), ένα μνημόνιο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε. Ένα μνημόνιο που καταστρατηγεί οριζόντια κάθε εργασιακό δικαίωμα, και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ελέγχουν ακόμα και ολόκληρα κράτη.

Οφείλουμε να απαντήσουμε!

Έτσι λοιπόν, εμείς δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια την ώρα που θα φωτογραφίζονται  Τσίπρας – Ομπάμα, με φόντο την Ακρόπολη. Αν λόγω επετείου, το τριήμερο του πολυτεχνείου σηματοδοτεί μια κατάσταση αφύπνισης και επαγρύπνησης για το νεολαιίστικο κίνημα, τη φετινή χρονιά ειδικότερα, η νεολαία καλείται να υπερασπιστεί τόσο την ιστορία των αγώνων του Ελληνικού λαού ενάντια στη χούντα, όσο και την ίδια της τη ζωή.

Κόντρα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή που συνέχισε με τις αντιλαϊκές πολιτικές στο τσάκισμα  των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού, αυτή που στην πράξη ενισχύει καθοριστικά την υποβάθμιση της παιδείας και συγκεκριμένα του Πανεπιστημίου, παραχαράσσοντας παράλληλα το δικαίωμα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τώρα επιδιώκει να εξευτελίσει και άλλο τον ελληνικό λαό τολμώντας να φέρει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μία τόσο σημαντική ημερομηνία.

Είναι αδιαπραγμάτευτο ότι το φοιτητικό κίνημα θα δώσει απάντηση σε αυτή τη προσπάθεια αμαύρωσης της επετείου του Πολυτεχνείου. Μέσα από την οργάνωση του, από τις συλλογικές διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις των σχολών, τα συντονιστικά γενικών συνελεύσεων θα δώσει μια οργανωμένη, μαζική, επιθετική απάντηση. Η νεολαία θα διεκδικήσει το μέλλον που της αναλογεί.

Δεν ξεχνάμε τι σήμαινε Χούντα, δεν ξεχνάμε ποιος ιμπεριαλιστικός μηχανισμός βρισκόταν πίσω από αυτήν. Χρέος μας να δεσμευτούμε ότι ποτέ δεν θα ζήσουμε σε καθεστώς Χούντας, θα παλέψουμε για ζωή με αξιοπρέπεια. Τιμάμε την εξέγερση του πολυτεχνείου και συνεχίζουμε τον αγώνα. Στις πύλες του Πολυτεχνείου πριν ισοπεδωθούν από το τανκ, είχε γραφτεί «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ».

Παλεύουμε για μόρφωση-δουλειά-ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία!


Όλοι στη γενική συνέλευση του συλλόγου τη Τετάρτη, στο αμφιθέατρο Ίππαρχος!