Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ 2011 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ...

Αν κάτι είναι σίγουρο για τη νέα χρονιά αυτό είναι η αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα για το μέλλον των εργαζόμενων και της νεολαίας που παρακολουθούν την καταιγίδα των μεταρρυθμίσεων να τσακίζει τα δικαιώματα τους και να φαίνεται να μην έχει τέλος. Αλλά και η αβεβαιότητα που τείνει να γίνει σιγουριά πως τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα και πως η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην πτώχευση. Η φετινή χρονιά αναμένεται ιδιαίτερα θερμή καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, υπό τις κατευθύνσεις Ε.Ε. και ΔΝΤ ετοιμάζει ένα νέο πακέτο μέτρων που έρχεται να αποτελειώσει τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους (ασφάλιση, υγεία, εκπαίδευση) και να παραδώσει σε τιμή ευκαιρίας στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις σχεδόν όλους τους τομείς της παραγωγής. Και το ερώτημα που τίθεται από ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του λαού είναι το που θα σταματήσει αυτή η βάρβαρη επίθεση που δε φαίνεται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα εκτός από το να σπρώχνει όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία και τη φτώχεια. Ήδη φουντώνουν τα σενάρια, μέσα από δηλώσεις οικονομικών στελεχών του ΔΝΤ και της Ε.Ε., για την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας σε μία στιγμή που και άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Ισπανία, βρίσκονται με το ένα πόδι στο μηχανισμό στήριξης – εκτελεστικό απόσπασμα.

Η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται με καταιγιστικό τρόπο. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι πλέον όχι απλά θεσμικά κατοχυρωμένη αλλά και πραγματικότητα μετά από την πρώτη υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας σε εργοστάσιο στις Σέρρες (μείωση μισθών 9% !). Ταυτόχρονα, η ελαστική απασχόληση αυξήθηκε μέσα στο 2010 κατά 60% με το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζόμενων – λάστιχο,
χωρίς κανένα ίχνος εργασιακού και ασφαλιστικό δικαιώματος, να είναι νέοι εργαζόμενοι μέχρι 30 χρονών. Τέλος, η ανεργία έχει φθάσει στα μεγαλύτερα ποσοστά των τελευταίων 30 χρόνων φανερώνοντας ότι η ύφεση για την οποία μιλάνε δεν είναι ένα απλό οικονομικό μέγεθος αλλά διαλύει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Και όλα αυτά γίνονται σε μία προσπάθεια όχι απλά να γκρεμιστούν όλες οι κοινωνικές κατακτήσεις που είχε κερδίσει με τους αγώνες του το λαϊκό κίνημα τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίαρχα να δημιουργηθεί ένα ριζικά νέο, μεσαιωνικού τύπου καθεστώς εργασίας. 

Αυτό το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων έχει ως βασική προϋπόθεση ένα νέο μοντέλο εργαζόμενου που θα στηρίζεται στην επανακατάρτιση, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ευέλικτη απασχόληση, που δεν θα έχει συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα (πτυχίο) για να μπορεί να αποδεχτεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και που θα είναι πειθαρχημένος στις ανάγκες της εργοδοσίας. Για αυτό το λόγο είναι επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έρχεται να διαλύσει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο και στη θέση του να δημιουργήσει το σύγχρονο πανεπιστήμιο που θα είναι πλήρως υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς. Ένα πανεπιστήμιο που θα διοικείται από τη αγορά και θα προσαρμόζει όλη του τη δομή και τη λειτουργία, από τα Προγράμματα Σπουδών και τη Φοιτητική Μέριμνα μέχρι την έρευνα στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς.

Στις 15 Γενάρη λήγει ο «διάλογος» για τις αλλαγές στην εκπαίδευση και η διαβούλευση στη Βουλή. Η βιτρίνα του «δημοκρατικού διαλόγου» που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχει σπάσει εδώ και καιρό. Αν άλλωστε ήταν όντως διάλογος γιατί το Υπουργείο δεν απέσυρε το νόμο όπως απαιτούσαν η σπουδάζουσα νεολαία μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μέσα από τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων;
Η απάντηση δίνεται από την ίδια την κυβέρνηση με την πολιτική που εφαρμόζει αλλά και με τον τρόπο που την εφαρμόζει. Η δημοκρατία τους έχει μεταλλαχθεί σε ένα σύγχρονο καθεστώς ιδιότυπης χούντας Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ όπου οι μεταρρυθμίσεις ψηφίζονται παρά την κοινωνική κατακραυγή με την μορφή των κατεπειγόντων νομοσχεδίων ενώ οι κοινωνικές αντιστάσεις καταστέλλονται με τον πιο βίαιο τρόπο με τα ΜΑΤ στους δρόμους και τα ΜΜΕ καθημερινά. 

Αλλά στη μαύρη αυτή πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν ήδη έχει κάνει την εμφάνιση της η φωτεινή πλευρά των κοινωνικών αγώνων που μαζικοποιούνται και δείχνουν πως η πολιτική τους δεν είναι μονόδρομος και πως η κοινωνική κατάσταση μπορεί να ανατραπεί. Η πολύ μεγάλη απεργία και πορεία στις 15 Δεκέμβρη που δεν τρομοκρατήθηκε από το όργιο καταστολής αλλά έδειξε με έμπρακτο τρόπο στο δρόμο πως εργαζόμενοι και νεολαία είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν μέχρι τέλους για να ανατρέψουν αυτή την αντιδραστική πολιτική, το μνημόνιο αλλά και την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο ηχηρό μήνυμα που έστειλε ολόκληρη η κοινωνία. Ήταν η πρώτη απάντηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που έδειξε πως η κοινωνία δε συναινεί με τα βάρβαρα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα της. Αλλά δεν ήταν η μόνη απάντηση. Ο αποφασιστικός αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για δημόσιες συγκοινωνίες ενάντια στην περικοπή των μισθών αλλά και την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, η ολοένα και μεγαλύτερη τάση διαφοροποίησης και ρήξης με τη ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ο ασίγαστος πόλεμος των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, η ανταρσία δεκάδων χιλιάδων οδηγών στα διόδια των εργολάβων είναι δείγματα ενός πνεύματος ανυπακοής που μπορεί να γίνει πολιτικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης και της κυβέρνησης. Και το Φοιτητικό Κίνημα που έδωσε από την αρχή της χρονιάς μάχη ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει αυτή τη στιγμή να κλιμακώσει τον αγώνα του για την ανατροπή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα είναι η πρώτη μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και η ήττα αυτή να δώσει το μήνυμα ανατροπής σε όλη την κοινωνία για να δημιουργηθεί μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες που ετοιμάζουν τις πρώτες τους κινητοποιήσεις ένα πλατύ ρεύμα μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης που θα γίνει το αντίπαλο δέος ενάντια στη χούντα Κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ και θα καταφέρει να τους ανατρέψει.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/1/2011 ΣΤΙΣ 12:00 
ΣΤΟ ΑΜΦ. ΙΠΠΑΡΧΟΣ