Η ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης που δραστηριοποιείται στο Φυσικό Αθηνών.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ

Αυτά είναι τα συναισθήματα που ανεπιφύλακτα αποκόμισε όποιος παρακολούθησε την χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού. Οργή γιατί είδε ακόμη μια φορά της δυνάμεις τις ΚΝΕ να τη διαλύουν κατόπιν σχεδίου και θλίψη για την πολιτική κατάντια στην οποία αυτή η δύναμη έχει περιπέσει.

...Ας δούμε όμως τα γεγονότα ένα - ένα:

Από την αρχή της χρονιάς η ΠΚΣ στην σχολή μας (ή το ΜΑΣ αν προτιμάτε) έχει αναπτύξει μια αντιφατική σχέση με τις συλλογικές διαδικασίες.
  • Άλλοτε διάλεγε να συμμετάσχει σε αυτές, χωρίς να καταθέτει ένα πολιτικό σχέδιο για την πάλη του φοιτητικού κινήματος απέναντι στα βάρβαρα μέτρα που προωθούν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά φτιάχνοντας κυρίαρχα μέτωπο απέναντι στην ΕΑΑΚ και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Κατασκεύαζε πολιτικά γεγονότα για να ενισχύσει αυτή την επίθεση, όπως την δήθεν πολιτική γραμμή της ΕΑΑΚ περί «επιμήκυνσης του χρέους» ή της δήθεν βεβήλωσης του μνημείου της ηρωικής αγωνίστριας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, Σ. Βασιλακοπούλου, στην Πάντειο. Μάλιστα στην σχολή μας δε δίστασε να προβεί και σε τραμπούκικη και απρόκλητη επίθεση 50 μελών της ΚΝΕ ΦΜΣ σε υποπενταπλάσια μέλη της ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ και το στοχευμένο ξυλοδαρμό κάποιων εξ αυτών. Κάτι για το οποίο άλλωστε είχε δώσει και δείγματα γραφής με αφισετάκια που καλούσαν να μπει «ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ» όχι στην κυβερνητική πολιτική ή σε κάτι αντίστοιχο, αλλά στις «ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ»!
  • Άλλοτε, και συνηθέστερα, διάλεγε να απέχει από τις Γενικές Συνελεύσεις και να τις καταγγέλλει ως εκφυλλισμένες. Ακόμη και πριν από εξαιρετικά κρίσιμα ραντεβού για την πάλη της νεολαίας και του λαού, βρέθηκε στο ίδιο αδικαιολόγητο απουσιολόγιο με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ. Σε κάποια άλλη αίθουσα, καλούσε «επιτροπή αγώνα», έβαζε δηλαδή τα μέλη της να συνεδριάζουν, μ’ άλλη ταμπέλα αυτή την φορά (όχι ΚΝΕ ή ΠΚΣ), και να επικυρώνουν απ’ τα πριν και απ’ τα πάνω προειλημμένες αποφάσεις αυτό προέτασσαν σαν δομή για το φοιτητικό κίνημα, κόντρα στον εκφυλισμό των Γενικών Συνελεύσεων, της μόνης διαδικασίας όπου όλες οι απόψεις τίθενται ισότιμα και πλειοψηφούν ή μειοψηφούν από το φοιτητικό σώμα!
Να κλάψει κανείς ή να γελάσει με αυτά τα ευτράπελα;

...Η Συνέχεια

Το τελευταίο διάστημα ο ευφάνταστος σεναριογράφος των υψηλών κλιμακίων της ΚΝΕ προχώρησε ακόμη παραπάνω. Στην γενική γραμμή ότι το φοιτητικό κίνημα είναι σε γενικευμένο εκφυλισμό, οι φωστήρες του ΜΑΣ αποφάσισαν, αφού είχανε βρει το αντίδοτο για τις γενικές συνελεύσεις –την απουσία δια της επιτροπής αγώνα δηλαδή- να ρίξουν στην πιάτσα και το αντίδοτο για τις φοιτητικές εκλογές: Να τις διοργανώνει ο κάθε σύλλογος ξεχωριστά! Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δε θα περίμεναν τέτοια πρόταση από την ΠΚΣ! Τίποτα βολικότερο γι’ αυτούς που θέλουν οι φοιτητικές εκλογές να αποπολιτικοποιηθούν, να είναι εκλογές στενά για την σχολή μας και όχι πανελλαδικό πολιτικό μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

Όσο εξόφθαλμα τυχοδιωκτική και τελικά άσφαιρη κι αν ήταν αυτή η νέα τροπή του σεναρίου, ως ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ έχοντας εμπιστοσύνη στο κριτήριο του κόσμου της σχολής, τοποθετηθήκαμε ότι αφού υπάρχει αυτή η αντίληψη, πρέπει να μπει στην Γενική Συνέλευση και εκεί το σώμα, ως το μόνο αρμόδιο, να αποφασίσει.

...Γενική Συνέλευση 12/04/2011

Στην Γενική Συνέλευση κατατέθηκαν πολιτικές λογικές και πλαίσια για την απόφαση του Συλλόγου. Το ΜΑΣ κατέθεσε μια καρικατούρα εκλογοαπολογιστικού πλαισίου, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα έξης:

  • “...Το Δ.Σ. του συλλόγου δε λειτούργησε γιατί σ’ αυτό πλειοψηφούν οι δυνάμεις της κυρίαρχης πολιτικής.” Θυμίζουμε μόνο ότι στο ΔΣ του Φ.Σ. Φυσικού, 6 στις 9 έδρες είναι στις δυνάμεις της Αριστεράς. Κι ότι επίσης για διάστημα ολόκληρων μηνών η ΠΚΣ σε συνεργασία με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ απέκλειε την ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ από τις συνεδριάσεις του, καθώς πραξικοπηματικά αρνούνταν την πολιτική μας λογική ότι οι έδρες μας δεν ανήκουν στον Κώστα, τον Μπάμπη ή την Μαρία, αλλά στο σχήμα μας, στην πολιτική του άποψη και γραμμή και έτσι τοποθετούμαστε και υπογράφουμε.

  • ...Στις γενικές συνελεύσεις κυριαρχούσε η «ατάκα» και ο εκφυλισμός”. Ίχνος αυτοκριτικής για το γεγονός ότι και στο Φυσικό, αν και πρώτη δύναμη, αλλά και σχεδόν στο σύνολο των σχολών, η ΠΚΣ μειοψηφούσε μόνιμα στις συνελεύσεις. Ο κόσμος είναι «κουτός» και «παρασύρεται» λοιπόν; Η’ εντοπίζει την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής γραμμής από τις δυνάμεις της ΠΚΣ ,για την ανατροπή των όσων ήρθαν και έρχονται; Κι επίσημα λοιπόν είναι στραβός ο γιαλός, αυτοί ορθά αρμενίζουν.

  • Για τον κανονισμό με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές στο σύλλογο, παρ’ όλα τα μεγαλεπήβολα λόγια, κατέθεσε σχεδόν αυτούσιο τον περσινό, ο οποίος είχε εγκριθεί ομόφωνα από το περυσινό Δ.Σ., με την αλλαγή του ορίου στον αριθμό των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο. Κι εδώ μπαίνει ένα κραυγαλέο ζήτημα αφερεγγυότητας, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η ΠΚΣ ήταν αυτή που κατήγγειλε τα όρια στα ψηφοδέλτια και μαζί με τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ επέβαλαν τα ψηφοδέλτια σεντόνια, αλλά αυτή η αφερεγγυότητα είναι ψήλος στα άχυρα μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα.

Για μας ως ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Θα ήταν αδιανόητο ο Σύλλογος σε μία τέτοια κρίσιμη περίοδο να προχωρήσει με μια τέτοια άνευρη και αναντίστοιχη απόφαση. Μπροστά στην έλευση της Τρόικας στις 15/4 και στην ανακοίνωση των νέων σκληρότερων μέτρων αλλά μπροστά και στην ματωβαμένη εργατική Πρωτομαγιά, αυτή θα ήταν η απόφαση μας; Έτσι από την μεριά μας καταθέσαμε στον σύλλογο ένα πολιτικό πλαίσιο πάλης, που καλούσε τον κόσμο στον δρόμο και έβαζε νέα Γενική Συνέλευση για μετά το Πάσχα. Ταυτόχρονα έθετε την λογική μας για τις φοιτητικές εκλογές, για τον πανελλαδικό τους χαρακτήρα, για τα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να βγουν από αυτές. Για τον εκλογικό κανονισμό δηλώσαμε ότι βάση πρέπει να είναι ο περυσινός και ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε και για βελτιώσεις, αλλά η συνέλευση θα έπρεπε να έχει μάχιμα, κινηματικά χαρακτηριστικά, όπως απαιτεί η εποχή μας.

...Λίγο πριν την απόφαση 
Όπως θα έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν:
Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά αούγκιγκι αούγκιγκι μπάγκαλα γκάουγκα γκα

Εκεί λοιπόν είδαμε στην πράξη τι σημαίνει εκφυλισμός. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ αρνήθηκαν να προχωρήσει η διαδικασία της απόφασης γιατί τα άλλα πλαίσια που κατατέθηκαν ήταν «εκτός θέματος»! Απαγόρευσαν δηλαδή στον σύλλογο να αποφασίσει αυτός ποια θα είναι η απόφαση του. Ανακηρύξαν το πλαίσιο τους ως το μοναδικό «εντός θέματος», σήκωσαν τα χέρια τους υποστηρίζοντας το και αποχώρησαν! Μπροστά στην διαφαινόμενη πολιτική ήττα της διαχειριστικής τους γραμμής, για μια ακόμη φορά αποχώρησαν, στερώντας στο σύλλογο την απαραίτητη απαρτία για να έχει απόφαση! Αν το σώμα της συνέλευσης ήταν αυτό που θα έπρεπε να αποφασίσει, αυτό για τις δυνάμεις της ΠΚΣ είναι μια αμελητέα λεπτομέρεια!

...Τι προδίδουν όλα αυτά;

Κανείς δεν είναι τρελός και όλα από πίσω τους έχουν ένα πολιτικό σκεπτικό. Αυτό που ένα προηγούμενο διάστημα διαφαινόταν από σπασμωδικές κινήσεις, φαίνεται ότι σιγά σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Η δυνάμεις της ΚΝΕ και της ΠΚΣ που ένα προηγούμενο διάστημα όχι απλά δε συμμετείχαν στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, αλλά τις σαμπόταραν, σήμερα έρχονται να επιτελέσουν το ρόλο του Νοστράδαμου του φοιτητικού κινήματος. Αρκούμενοι στην αντίσταση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, αρνούνται να βάλουν το στίγμα της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και της αντιλαϊκής επίθεσης. Αρνούνται να δουν τις δυνατότητες νίκης του φοιτητικού-νεολαιίστικου κινήματος και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, επενδύοντας αντίθετα στην ήττα του με σκοπό την ‘επιβεβαίωση της προφητείας’ και την εκλογική και κομματική ενίσχυση. Αυτό είναι το φοιτητικό κίνημα που θέλουν. Αυτό το σκοπό επιτελεί το ΜΑΣ, μια αυτοαναφορική δομή που κινείται όχι απλά έξω, αλλά και αντιπαραθετικά προς τις διαδικασίες του συλλόγου.

Να τους γυρίσουμε την πλάτη…

Δεν είναι αυτό το φοιτητικό κίνημα που χρειάζεται η περίοδος! Σαν ΕΑΑΚ, παλεύουμε για ένα πανελλαδικό μαχητικό φοιτητικό κίνημα ενιαίο σε όλες του τις διαδικασίες, από τις γενικές συνελεύσεις που αποτελούν τον πυρήνα του, μέχρι τις φοιτητικές εκλογές. Ένα φοιτητικό κίνημα που το 06-07 κατέβαζε δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο κάθε βδομάδα και παρέσυρε στο πέρασμα του την αστική πολιτική της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ με αποτέλεσμα σε συλλόγους όπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αυτοδύναμη ΔΑΠ, να ψηφίζουν όχι εκλογικούς κανονισμούς, αλλά κατάληψη ενάντια στο νόμο Γιαννάκου 3000 φοιτητές σε μία συνέλευση. Κίνημα συντονισμένο στη βάση του μέσω του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων, που είναι το μόνο όργανο που κατάφερε να συντονίσει σε αγωνιστική κατεύθυνση 300 και πλέον συλλόγους και τις δυνάμεις τις ΠΚΣ μέσα σε αυτούς.

Καλούμε όλους τους φοιτητές στις φοιτητικές εκλογές στις 18 Μάη να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού και της υποταγής, ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Να απορρίψουν την διασπαστική και καταστροφική για το κίνημα λογική του ΜΑΣ.

Καλούμε όλους του φοιτητές να ενισχύσουν τη λογική των ανυποχώρητων αγώνων και να στείλουν μήνυμα ανυπακοής και ανατροπής στα αστικά επιτελεία και όλους αυτούς που υποθηκεύουν τη ζωή μας.